BQ Solidari: un antídot sanitari i de cohesió social

    0
    48
    cAgAh4B2zd4rF0Ge.jpg

    La Federació Catalana de Basquetbol, a través del programa BQ Solidari, transporta els seus ideals, valors i coneixements a les regions més humils, desprotegides i conflictives de Kolda (Senegal), Casablanca (Marroc), Etiòpia i Anantapur (Índia). El badaloní Vidal Sabater, coordinador d'aquesta iniciativa que va arrencar fa nou anys, explica com actua i s'adapta a cada regió –a través del bàsquet- en funció de les seves necessitats i de les dificultats que ha d'afrontar (malalties, epidèmies, marginació…).

    L'any 2009, Vidal va viatjar a la regió de Kolda amb la idea de filmar el curtmetratge 'Senegal 6,75'. Una filmació que va significar el seu punt d'unió amb Àfrica. Arran d'aquest enllaç, i abans de posar-se mans a la feina per transmetre els seus coneixements als nens, el 'coach' badaloní va contactar amb ONG's per tenir una idea i entendre la realitat d'una província amb limitacions d'equipaments, problemes de salut, emigració i falta d'oportunitats.

    El projecte, presentat a la FCBQ, es proposava anar més enllà del bàsquet, sense que fos un viatge d'anada i tornada. Vidal va transmetre la seva metodologia de treball als entrenadors d'educació física de les escoles per motivar així a la joventut de la regió. En funció del territori, es treballa un aspecte en concret. Treball cohesionador al Marroc o Salut i prevenció de malalties a Senegal.

    Els pavellons i els poliesportius que gaudeixen els nostres clubs a Badalona representen un luxe al Senegal, on les pistes són patis d'escola i rectangles de ciment amb sorra. A través dels exercicis, s'intenta fer un símil amb la realitat que envolta el dia a dia a Kolda o Casablanca. A cada entrenament es combaten les dificultats que es pateixen amb el bàsquet com a eina solidària.

    D'altra banda, el projecte de BQ Solidari vol incentivar la participació dels clubs catalans en aquestes iniciatives de cooperació internacional, i els hi anima a realitzar Campus a regions sense recursos i crear d'aquesta manera xarxes solidàries per promocionar el bàsquet com valor i pràctica saludable, donar suport als clubs solidaris i acostar bàsquet als qui no el poden practicar. La FCBQ fa de pont entre el Projecte BQ i els clubs.