Can Ruti s’uneix a nou hospitals catalans per combatre el càncer de tiroide

  0
  47
  IMG_4074.JPG

  17/02/2014 – Aquest nou grup vol sumar esforços i expertesa per millorar la investigació i el tractament de la malaltia, i se centrarà especialment en els  pacients per a qui, avui en dia, encara no hi ha cura.

  Endocrinòlegs, cirurgians, oncòlegs, radiòlegs, especialistes en Anatomia Patològica, Medicina Nuclear i de laboratoris de deu hospitals catalans s’han unit, amb el lideratge de la Societat Catalana d’Endocrinologia i Nutrició, per crear el Consorci per a l’Estudi del Càncer de Tiroide. Aquest nou grup vol sumar esforços i expertesa per millorar la investigació i el tractament de la malaltia, i se centrarà especialment en els  pacients per a qui, avui en dia, encara no hi ha cura.

   

  Els deu centres que formen part del consorci són l’Hospital de Mataró, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital General de Granollers, l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, l’Hospital Josep Trueta de Girona, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i l’Hospital Germans Trias de Badalona. La primera trobada oficial del nou grup va tenir aquest divendres, 14 de febrer, a l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol.

   

  El càncer de tiroide

  El càncer de tiroide és el tumor maligne endocrí més freqüent i representa entre l’1 i el 2% del total de càncers. La seva incidència augmenta i és més elevada en les dones. L’únic símptoma que sol causar és que el pacient percep una protuberància a la glàndula, ubicada a la part anterior del coll, i per aquest motiu consulta l’endocrinòleg. Quan es confirma el diagnòstic, el tractament és quirúrgic (operar per treure el tumor) i, en molts casos, amb administració posterior de radioiode. En alguns pacients, a més, és adequat administrar teràpies d’última generació per acabar d’eliminar la resta de tumor. Un 90% dels pacients es curen, però en un 10% dels casos no és així i el càncer és molt més agressiu. Ara, el Consorci per a l’Estudi del Càncer de Tiroide unirà esforços per investigar aquests casos.

   

  Base de dades comuna

  Els professionals dels deu hospitals catalans que estudiaran conjuntament el càncer de tiroide han decidit posar en comú les bases de dades dels malalts a qui atenen, que són al voltant de quatre mil, o el que és el mateix, aproximadament un 90% dels pacients amb càncer de tiroide de Catalunya. Professionals de Can Ruti, juntament amb altres de l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer, de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), han publicat dos nous avenços en càncer de tiroide el mes de gener de 2014: un a la revista científica PLOS ONE i l’altre a l’International Journal of Cancer. Tots dos han permès identificar noves característiques dels càncers de tiroide, cosa que és un pas més per millorar-ne els tractaments.