“Badalona no està en venda!” Aquest és el clam amb què la Plataforma “No als habitatges d’ús turístic a Badalona” convoca la ciutadania el proper dilluns, 7 de juliol, a les 17.30h, a una concentració a la plaça de la Vila durant la celebració del ple ordinari del juliol. Una coincidència buscada perquè es presenta una moció sobre el tema. Els promotors d’aquesta crida és la plataforma «No als habitatges d’ús turístic a Badalona», contrària al nou contingut de la normativa que s’aplicarà a Badalona si no es modifica el redactat, ja aprovat inicialment al març, després que el govern municipal acceptés inicialment una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per a la regulació de la implantació territorial d’habitatges d’ús turístic (HUTs). En resum, permet aquesta figura tot i ser un municipi tensionat, els concentra en edificis destinats expressament a aquesta finalitat, i intenta dificultar la seva existència en espais amb carrers amb dimensions reduïdes -que el PP ha exposat com a mesura dissuasòria per eliminar els habitatges turístics del barri de Dalt la Vila, on s’estan detectant molts problemes de convivència amb els residents i els turistes.
Un nucli inicial al qual s’han sumat més entitats.- La plataforma alerta del “greuge que la normativa, així com també el miler de pisos turístics il·legals, suposen per a Badalona”. Davant d’aquesta situació, les promotores de la plataforma que estan fent pinya i intenten arrossegar la ciutat en la seva mobilització són les associacions veïnals de Can Solei, el Centre, Dalt la Vila i el Progrés, juntament amb el Sindicat de Llogateres de Badalona i la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB). Aquest és el grup impulsor que ha encapçalat l’inici del reclam, al qual s’hi han afegit darrerament les associacions veïnals de Bufalà, Gorg-Mar i Sant Antoni de Llefià, i han fet al·legacions (que encara no s’han respost). En constant creixement, la Plataforma convoca la concentració per exposar els seus motius, sumar noves entitats i, especialment, fer pressió mentre es discuteix la moció al ple.
Buscar la suma de més entitats i persones.-“El model de futur de la ciutat està enfocat a especular i a la rendibilitat urbanística per a l’enriquiment dels fons voltor. Aquest model va en detriment de la nostra qualitat de vida, del dret a un habitatge digne i de tenir una ciutat sostenible i habitable per a tota la població”, exposen. La plataforma «No als habitatges d’ús turístic a Badalona» s’hi oposen fermament a aquest model, convoquen la concentració i donen suport a la moció, que, com dèiem, presenten els grups de l’oposició, per tal d’aturar la proliferació dels pisos turístics.
Els motius de la disconformitat.-Les raons que els fan mostrar disconformitat davant aquesta aprovació inicial s’argumenta i es resumeix en aquests sis punts:
1. Augmenta, perillosament, la tendència d’atorgament de llicències de HUTs arreu de la ciutat i n’accelera la massificació. Passarem de tenir 240 pisos turístics legals a que n’hi pugui haver 22.000 que expulsaran moltes famílies de casa seva.
2. És un efecte crida per a l’especulació urbanística i l’establiment dels fons voltor, els quals perjudiquen l’arrelament a la ciutat, fomenten la gentrifi cació i l’expulsió del veïnat.
3. Dilapida el dret a l’habitatge: provoca l’encariment dels preus dels lloguers i de compra-venta.
4. Fomenta la precarietat del jovent i l’efecte fugida, alhora que genera problemes de convivència i encareix els productes dels establiments a les zones dels HUTs.
5. Desprotegeix, entre d’altres zones, el Front Marítim: autoritza llicències amb vistes al mar. Així, promou la massifi cació turística del passeig marítim, la platja, les terrasses, tot enviant a l’ostracisme la població badalonina.
6. Ignora l’existència dels pisos turístics il·legals i les conseqüències devastadores que fa anys que marquen la ciutat.
Una moció presentada per Badalona En Comú Podem.- Pel que fa a la moció, que la presentarà el grup polític Badalona En Comú Podem, amb el suport de la plataforma i amb l’adhesió anunciada dels altres grups de l’oposició, inclou entre les principals propostes a aprovar: La suspensió immediata de noves llicències de HUTs; la prohibició total dels habitatges d’ús turístic a partir d’octubre de 2028 d’acord amb el Decret Llei 3/2023; la Creació d’un registre municipal de HUTs; inspeccions actives i mesures sancionadores; l’increment de la taxa turística i destinació d’aquests ingressos a polítiques d’habitatge; i l’establiment de mecanismes de denúncia ciutadana i accions per mobilitzar habitatges buits cap al lloguer habitual.