Conclave intercultural per millorar la convivència a La Salut

  0
  IMG_8098.JPG

  22/06/2016 – Comunitats de diferents procedències amb presència al barri constitueixen una taula de convivència per solucionar problemes del barri.

  Fa unes setmanes, una pallissa en ple carrer a un veí i membre de l'Associació de Veïns de Turó d'en Caritg va fer saltar les costures de la convivència al barri de La Salut, on mai han gaudit de gaire força. Des de llavors, l'entitat ha posat sobre la taula de l'Ajuntament diversos problemes a tractar, però també ha impulsat una iniciativa pròpia per intentar fomentar la convivència entre totes les comunitats que es mesclen a la part alta del barri.

   

  Aquest dilluns, l'AVV ha reunit a representants de les comunitats pakistanesa, xinesa, romanesa i sud-americana en una taula en la que també hi serà el col·lectiu evangelista gitano, encara que no pogués estar present per un impediment de darrer hora. La intenció es constituir una taula de la que sorgeixin iniciatives i propostes concretes per a millorar la convivència entre les persones de diferents orígens que habiten a La Salut, la zona més poblada de la ciutat. També hi van ser presents el coordinador del districte i un representant de la Federacio d'Associacions de Veïns.

   

  “El principal problema és el desconeixement dels altres i aquestes taules poden ajudar a desmitificar tòpics”, considera el jove Umair Dar, de la comunitat pakistanesa. Valora molt positivament aquesta iniciativa i creu que s'aconseguirà una millor coordinació i contacte entre els diferents col·lectius. “Hem d'anar poc a poc. Normalment s'han volgut fer moltes coses en pocs temps i espai, i no surt bé”, avisa.

   

  La Georgina Paraschivescu, mediadora de la comunitat romanesa, creu que la taula és un “bon principi per solucionar la convivència amb els ciutadans romanesos”. El principal problema, considera, és que el col·lectiu de gitanos vinguts de Romania, que són un 80% de la població romanesa a Badalona, diu, han viscut en condicions molt diferents fins ara i els hi costa adaptarse a les normes locals. “Hi ha problemes amb la neteja i la convivència. Serà una tasca complicada però treballarem perquè s'integrin amb els veïns”.

   

  “Volem reflectir unitat i anar tots a la una contra l'incivisme i la brutícia que se'n deriva”, reivindica el president de l'AVV Turó d'en Caritg, Javier Cabrera. Considera que la gestió de la neteja, que a dia d'avui valora positivament per part de l'Ajuntament, és una de les qüestions que més separa a les comunitats. “Si una sèrie de persones no respecten les normes, de vegades es crucifica tot un col·lectiu per culpa seva”. Una de les propostes per fer pinya entre comunitats serà la d'una fira comercial i cultural amb la participació de tots els col·lectius.