“El barri no funciona”: Llefià i La Salut s’uneixen per despertar el govern

  0
  IMG_1495.JPG

  03/11/2017 – Diferents entitats veïnals elaboren un manifest per exigir al govern més operativitat en el dia a dia.

  “El barri no funciona”. És una de les conclusions que extreuen alguns líder veïnals de Llefià i La Salut després de més de dos anys de mandat amb l'actual govern. Consideren que la zona de població més densa de la ciutat no està rebent l'atenció que mereix, ni en quantitat ni en agilitat, i que hi ha àmbits que no funcionen, o que només ho fan en períodes aïllats: manteniment, jardineria, seguretat, neteja.

   

  Cansats d'esperar unes millores i compromisos que no arriben, diuen, tres associacións veïnals s'han posat d'acord per unir forces i reclamacions i elaborar un manifest que pretén fer despertar l'Ajuntament. Es tracta de Sant Joan de Llefià-Gran Sol, Juan Valera i Verge de La Salut. “Porten més de dos anys, ja han tingut temps suficient. Els hi hem donat moltes oportunitats perquè es trobaven en una situació nova i sense experiència, però hem arribat al límit”, manifesta Jordi Mesas, del Gran Sol.

   

  “Valorem molt que ens atenguin. Hem fet moltes reunions, hi ha molt més diàleg que en el mandat anterior, però no hi ha accions”, lamenta Toni Moreno, de La Salut. “Hi ha coses que són òbvies: no cal que insistim en que hi ha un forat a un carrer o que la vorera està aixecada. Donem el primer avís i l'Ajuntament hauria d'actuar sense perseguir-lo. No entenem perquè funcionen a base de cops i queixes. Al final els veïns es tiraran al carrer”, avisa Mesas.

   

  Tots dos asseguren que es tracta d'una inacció que s'estén a diferents àmbits. Admeten, per exemple, que la neteja sí ha anat millorant en certs períodes i que va fluctuant, però s'enduen la mà al cap amb l'estat de la jardineria de la via pública o dels carrers en general. “El parc del Gran Sol porta més de mig any sense aigua; estem regant els arbres amb aigua de casa”, sosté Mesas.

   

  Pel que fa als projectes i obres compromeses, es mostren sorpresos amb els dilatats terminis d'inici i la lentitud en l'execució. “Vam votar una sèrie d'actuacions al procés participatiu del PIM i el PAM. Quan començarà tot això? Fa mesos que ens diuen que estan les partides llestes. Queden menys de dos anys de mandat…”, indica Moreno.

   

  Pocs recursos per als barris més poblats de la ciutat

   

  Una de les casues de la situació, creuen, és la manca de recursos polítics que s'han volgut destinar al districte 4, el més poblat de tota la ciutat. “La desídia és un problema des de l'inici del mandat. Llefià i La Salut no poden funcionar amb un sol coordinador i amb l'alcaldessa com a regidora de barri perquè no ho pot assumir tot, és normal”, valora Jordi Mesas.

   

  El manifest s'acabarà d'elaborar les properes setmanes i s'obrirà a l'adhesió del barri. Diverses entitats, de fet, ja s'han posicionat al costat de les impulsores. És el cas de les associacions de Ronda Sant Antoni de Llefià, del Turó Caritg o dels Comerciants de La Salut, a més de diferents mancomunitats veïnals i també la FAV. Esperen que hi hagi una reacció immediata del govern; si no, avisen, hi haurà mobilitzacions al carrer. “Queda molt poc temps. Caixa o faixa”, assenyalen les associacions.

   

  El govern admet la lentitud però defensa el treball fet

   

  Des del govern local admeten que hi ha tràmits que són molt lents en el marc de l'administració local i que podrien ser més àgils, però consideren que és injust afirmar que no es fa res. “Hi ha actuacions pendents però s'han fet coses durant aquests dos anys”, reivindica el coordinador del districte, Fernando Gómez. Subratlla que la regidoria manté un contacte constant amb les entitats i avança que respondran com cal a les reivindicacions del manifest, un cop es faci públic.

   

  Les obres de l'ascensor, aturades

   

  Una de les queixes concretes sobre els projectes de la zona és sobre l'ascensor del passatge Albert Llanas, que ha de salvar el fort desnivell d'un carreró utilitzat per molts veïns i que connecta Pau Piferrer i Juan Valera, just la frontera entre Llefià i La Salut. Les obres van ser licitades fa mesos i van començar durant l'estiu, abans d'agost.

   

  No obstant, Jordi Mesas es queixa de que no s'ha avançat res. “Van començar uns dies i després no se n'ha tornat a saber res”. Segons diuen, i així ho confirmen fonts del govern, durant les cates inicials els van trobar canonades i instal·lacions de serveis bàsics que van provocar aquest endarreriment.

   

  L'imprevist va obligar a modificar el projecte i el pressupost, i des de l'executiu asseguren que tot plegat es reiniciarà les properes setmanes.