El Bernat Marbrejat, una plaga asiàtica que ja ha arribat a Badalona

  0
  83
  El Bernat Marbrejat, una xinxa exòtica provinent d'Àsia, és una plaga que ja s'ha localitzat a més de 130 municipis, també a Badalona.

  El Bernat Marbrejat, una xinxa exòtica provinent d’Àsia, és un insecte que es va detectar per primer cop el 2016 a Girona i la seva expansió pel territori ha estat molt ràpida. Es tracta d’una plaga que ja s’ha localitzat a més de 130 municipis, entre els quals hi ha Badalona.

  Aquesta espècie invasora es va detectar per primera vegada a Europa el 2004. Es distingeix d’altres bernats autòctons perquè té unes bandes blanques a les antenes. L’insecte no pica les persones ni els animals ni tampoc transmet malalties. S’alimenta principalment de plantes dels parcs i cultius agrícoles i la seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals i cultius hortícoles. La plaga preocupa molt els agricultors, ja que pot provocar grans danys als cultius, a més de viure a costa de moltes altres espècies de plantes, arbres i arbustos, tant silvestres com als carrers i espais verds urbans.

  Què fer si el trobem?

  Quan arriba la tardor el Bernat Marbrejat es protegeix del fred entrant en domicilis i magatzems. L’Ajuntament de Badalona i les autoritats del govern català han demanat que, en cas de trobar l’insecte a casa, no s’alliberi cap a l’exterior.

  En cas de detectar-se en habitatges, es recomana evitar l’ús d’insecticides per la seva poca eficàcia. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua. Es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia. En aquestes franges horàries, es mouen més lentament. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol.

  A Catalunya, la plaga del Bernat Marbrejat s’ha estès per tot el territori, sobretot a l’entorn de les ciutats i al llarg del litoral.

  L’expansió de la plaga

  El Bernat Marbrejat, també anomenat bernat marbrat marró, és una espècie d’hemípter de la família dels pentatòmids, d’origen asiàtic (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees). És una espècie invasora als Estats Units i Europa. L’espècie va ser descrita per Carl Stål el 1855.

  A Europa és una espècie introduïda que es va detectar per primera vegada el 2004 a Liechtenstein i el 2007 a Suïssa, malgrat que després es va demostrar que en aquest últim país ja produïa molèsties a les cases des del 2006. Gradualment, s’ha anat trobant en altres països europeus: a Grècia, Bèlgica i Alemanya el 2011; a França i a Itàlia el 2012; a Hongria el 2013; a Romania i a Rússia el 2014; a Àustria i a Sèrbia el 2015; a Eslovàquia, Espanya, Bulgària i Geòrgia el 2016; a Croàcia, Eslovènia i Turquia el 2017; i a Albània, Malta, Polònia, República Txeca, Ucraïna i Bòsnia i Hercegovina el 2018. Ha estat interceptada en controls duaners a Suècia, Noruega, Islàndia i el Regne Unit.

  En el continent americà, es va detectar per primera vegada el 1996 a Pennsilvània, als Estats Units . Des de llavors, l’espècie ha estat detectada en 46 estats nord-americans, incloent-hi les illes de Hawaii, i també al Canadà, on s’ha trobat tant a les àrees costaneres atlàntiques i pacífiques com a l’interior del país. A Sud-amèrica, la primera detecció és del 2017 a Xile. A Oceania, es va trobar el 2013 a l’illa de Guam, i a Nova Zelanda s’ha reportat en les duanes, però, de moment, hi és absent

  El Bernat Marbrejat manté una gran capacitat de dispersió perquè s’amaga dins els vehicles de motor.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí