El Consell Metropolità aprova l’ingrés de l’AMB al Consorci del Besòs

    0
    60
    Vista aèria de la panoràmica del Riu Besòs des del nus de la Trinitat i de les ciutats de Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

    El Consell Metropolità ha aprovat l’adhesió de l’AMB al Consorci del Besòsun ens públic format per la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. El Consorci té la missió de realitzar intervencions urbanístiques, millorar infraestructures i executar actuacions de cohesió social a l’eix que formen els esmentats municipis del Besòs.

    Coincidint amb la seva entrada al Consorci, l’AMB ha elaborat un pla per regenerar, cohesionar i impulsar l’eix del Besòs. Aquest full de ruta, presentat a finals de gener, proposa una inversió interinstitucional de 500 milions d’euros per dur a terme un total de 27 mesures i actuacions relacionades amb la integració urbana, la connectivitat, la recuperació ecològica i paisatgística del riu, la protecció de la franja costanera, la reactivació econòmica, l’habitatge protegit i la cohesió social.

    Les intervencions més rellevants de la proposta de l’AMB per a l’eix del Besòs són les següents:

    • Reforma de la C-31 a Badalona. Conjunt d’actuacions per fer més amable aquesta infraestructura que exerceix de barrera en el territori i millorar-ne la permeabilitat:  finalització de les calçades laterals al seu pas per Badalona, remodelació de sis nusos de passos subterranis i implantació de pantalles a la carretera entre Badalona i Sant Adrià, amb l’objectiu de reduir l’impacte acústic.
    • Connexió dels marges del Besòs. Creació de noves passeres per a vianants i bicicletes que connectin els marges del riu i millora dels passos transversals per facilitar la integració urbana i els desplaçaments entre els diferents barris de l’eix del Besòs.
    • Renaturalització i millora ambiental del riu Besòs. L’AMB està treballant en la primera fase d’aquesta renaturalització, que consisteix en la creació d’un refugi de biodiversitat entre el Pont Vell i Can Zam.

    A banda, també es proposa la millora de les zones verdes adjacents al riu, amb la revegetació i plantació d’espècies autòctones en passeigs i parcs annexos a l’espai fluvial.

    • Descontaminació de les platges de Sant Adrià de Besòs i Badalona entre el port i la desembocadura del Besòs. Els sòls de les platges d’aquest tram del litoral es troben contaminats a causa de diferents indústries i activitats que antigament ocupaven la franja costanera. Se’n preveu la descontaminació per etapes. L’execució es basarà en tècniques d’excavació selectiva, tractament del sòl, transport a abocadors i posterior rebliment. S’iniciarà el procés amb la descontaminació de la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs, que actualment es troba tancada.
    • Construcció del nou col·lector de Llevant i desmuntatge de l’actual. També s’haurà de descontaminar la zona afectada i retirar l’escullera actual.
    • Rehabilitació dels polígons del marge dret del Besòs: Montsolís, Bon Pastor, Torrent d’Estadella i la Verneda

     

    El passat mes d’octubre, des del Diari de Badalona vam entrevistar a Carme Ribas, gerent del Consorci del Besòs, per parlar sobre el tema.

    Entrevista a Carme Ribas, gerent del Consorci del Besòs: “Hem de deixar de veure el riu Besòs com a una frontera”

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí