El gas puja un 60% per la guerra i les criptomonedes cauen en picat

  0
  58

  La guerra energètica subjacent de la intervenció militar de Rússia a Ucraïna ja té els seus primers efectes pràctics: el preu de les matèries primeres vinculades a l’energia s’ha disparat des de primera hora del matí, fonamentalment en el cas del gas, un dels focus que també expliquen aquest conflicte. La cotització va repuntar finalment un 40% fins als 125 euros/MWh. Però en algun moment de la jornada va pujar un 60% fins a 140 euros/MWh.

  Aquesta alça té una repercussió directa en un altre bé clau, el preu de la llum. En el cas d’Espanya, la producció dels cicles combinats -les centrals que usen gas per generar electricitat- representa des de començament d’any gairebé un 25% de tota la demanda d’Espanya. Fins i tot per sobre del que produeixen les nuclears o les eòliques, segons les últimes dades de Red Eléctrica. Per avui mateix, el cost de generació s’ha tornat a situar per sobre dels 240 euros/MWh, un preu que no es veia des de mitjans de gener.

  També es troba disparada la cotització del petroli. El barril de Brent és de 100 dòlars, un 5% més que el tancament d’aquest dimecres. Aquesta cotització continua tenint la seva repercussió als sortidors, on els preus no paren de pujar.

  El preu de la gasolina i del dièsel ha conquistat aquesta setmana nous rècords històrics per als dos carburants en encadenar la vuitena pujada consecutiva. En el cas del dièsel, acumula ja un encariment del 9,8% des de començament d’any, mentre que en el de la gasolina és del 7,57%.

  El preu mitjà del litre de gasolina s’ha situat a 1,591 euros, sumat així el seu quart rècord històric seguit després d’encarir-se un 1,01% respecte a la setmana passada,

  Les criptomonedes, en caiguda lliure

  Les criptomonedes de més capitalització, bitcoin i ethereum, es desplomen aquest dijous al voltant del 10% després de l’inici dels atacs de Rússia a Ucraïna. En concret, el bitcoin baixava a les 12.30 hores el 9,7% i se situava en els 35.094 dòlars (31.439 euros), mentre que l’ethereum queia el 13,78% fins als 2.345 dòlars (2.100 euros).

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí