El govern local i Mireia Belmonte anuncien la construcció d’una piscina olímpica a Badalona

  0
  IMG_4695.JPG

  11/02/2014 – El govern local i la nedadora Mireia Belmonte han presentat aquest dilluns el projecte de construcció d'una piscina de 50 metres que ja ha despertat opinions contràries entre els grups de l'oposició.

  El govern local i la nedadora Mireia Belmonte han presentat aquest dilluns el projecte de construcció de la primera piscina de 50 metres que hi haurà a Badalona i que portarà el nom de la famosa esportista badalonina.  

   

  El nou equipament, situat al barri de Bufalà i d’un cost d’entre 10 i 12 milions d’euros, s’ha dissenyat com un complex esportiu amb una piscina de 50 metres de longitud, amb mides homologades per la Federació de Natació que permetran l’organització de campionats, i amb un sistema de passarel·les per dividir-la en piscines més petites quan es consideri necessari. A la zona d’aigua també hi haurà una piscina petita per a activitats complementàries i una zona spa. D’altra banda, el complex esportiu comptarà amb una àrea de fitness, diverses sales d’activitats i una zona de restauració.

   

  Les instal·lacions estaran situades a l’espai de l’antiga fàbrica Focus, a Bufalà, i ocuparan un total de 13.000 metres quadrats dividits en dues parcel·les de titularitat municipal, els usos d’una de les quals s’hauran de modificar en els propers mesos.

   

  Finançament a quatre anys

   

  Segons explicava ahir l’alcalde Garcia Albiol, l’apartat d’inversions del pressupost d’enguany, encara per aprovar, ja incorpora 2,5 milions destinats a posar en marxa aquest projecte. “En els pitjors dels casos”, el desenvolupament del complex suposarà un cost de 12 milions durant quatre anys que l’ajuntament ja hauria previst en inversions futures. Tot i així, l’executiu del PP confia en què altres institucions, com Àrea Metropolitana o Diputació, i inversors privats s’interessin per la iniciativa, fet que alleugeriria el cost per a les arques municipals. Un cop acabat, el complex serà gestionat per una empresa privada a través d’una concessió municipal.

   

  Terminis d’execució

   

  Pel que fa als terminis, està previst que el concurs es posi en marxa abans d’estiu, que el projecte estigui llest al setembre i que les obres de condicionament dels terrenys comencin abans de finals d’aquest any. Mireia Belmonte i un representant del Club Natació Badalona formaran part del tribunal que decidirà la idea guanyadora. L’alcalde ha explicat que s’intentarà accelerar els terminis perquè tot el complex exportiu pugui estar construït a finals del 2016.

   

  Xavier Garcia Albiol ha destacat que “la nova piscina és una instal·lació que donarà resposta a la reivindicació dels nedadors, però també donarà servei als aficionats, als nens de les escoles, i a tothom que vulgui practicar la natació”. L’alcalde ha explicat que, “en certa manera, Mireia Belmonte ha estat la inspiració d’aquest projecte.

   

  Per la seva banda, Mireia Belmonte s’ha mostrat “orgullosa i contenta” que la nova piscina porti el seu nom i ha agraït a l’Ajuntament que hagi fet realitat el seu somni que la ciutat tingui una piscina de 50 metres. La nedadora ha valorat que la construcció de la piscina suposarà la creació de llocs de treball i serà també una font de salut per als veïns de la ciutat. A més, ha manifestat que aquesta instal·lació podrà fer possible el seu desig d’entrenar algun dia a Badalona.

   

  PSC i ICV-EUiA consideren que no és el moment de gastar 12 milions en una piscina

   

  Les reaccions no s’han fet esperar. El president del PSC, Jordi Serra considera que “aquest no és el moment ni aquesta seria la prioritat”. “Cap partit polític i tampoc el PP”, diu, “ho portava al seu programa electoral i no respon a les necessitat actuals de la ciutat, sinó a la megalomania habitual de l’actual alcalde.” 

  “És una anunci improvisat que no respon a cap valoració seriosa: no hi ha cap projecte, no hi ha un pressupost real ni se sap d’on sortiran els diners, no es saben els futurs costos de manteniment… Albiol ha presentat un calendari absolutament il·lusori i menteix als ciutadans”. 

  Els socialistes, a més, consideren que “no és casualitat que quan les queixes dels usuaris de la piscina del centre han esdevingut un clamor, el PP es tregui aquest conill de la txistera”. “El govern del PP hauria de donar resposta i solucionar els problemes reals de la piscina del centre, on els usuaris estan patint unes condicions lamentables.”

   

  ICV-EUiA també ha mostrat una ferma oposició a aquesta inversió que preveu de 12 milions d’euros. “Cal prioritzar inversions com la construcció d’habitatges de lloguer social per a persones amb risc d’exclusió immobiliària i posar en condicions les instal·lacions esportives actuals, com per exemple la piscina del centre”, afirma el president del grup municipal, Carles Sagués. 

  Els ecosocialistes no treuen rellevància a l’aposta per nous equipaments esportius, però creuen que, “en un moment amb dificultats econòmiques que no permeten ni el correcte manteniment de les piscines actuals, Badalona no es pot permetre una inversió com aquesta”. 

  “La ciutadania no pot entendre que el mateix  PP negui  equipaments de caràcter social de baix cost per manca de pressupost i ara proposi una obra de 12 milions d’euros. Al passat recent de Badalona  ja estem  acostumats a obres faraòniques que mai veuen la llum”, conclou Sagués.

   

  CiU aposta per fer del projecte un objectiu de ciutat consensuat

   

  CiU, per la seva part, està d’acord amb la inversió, però ha reclamat que mentre no arriba, es garanteixi una partida per arranjar la piscina municipal del Centre, els usuaris de la qual pateixen els problemes del seu millorable servei.

   

  El president del grup municipal, Ferran Falcó, ha manifestat que “CiU ha denunciat moltes vegades la obsolescència d'algunes instal·lacions esportives, com la piscina municipal del Centre, i ha defensat que la ciutat canviés de política esportiva i apostés per equipaments integrals i de qualitat”.

   

  No obstant, Falcó ha subratllat que “ha ser un projecte de ciutat, acordat per totes les forces polítiques, en base a un pla econòmic financer i un estudi de la demanda que asseguri la seva viabilitat”. “Mentrestant”, diu, “en el marc de la negociació amb el govern”, volen “una partida suficient per arranjar la piscina del Centre, que no pot esperar els quatre o cinc anys” de desenvolupament del nou projecte.