El nou Port i el canal del Gorg volen impulsar la Badalona del futur

  0
  120

  El projecte entra en la seva etapa decisiva, amb la licitació dels primers 250 metres del canal del Gorg

  El Port i el canal del Gorg entren en la seva etapa més decisiva. Marina Badalona ha posat a licitació els treballs d’adequació dels primers 250 metres del canal, amb un pressupost de 2.6 milions d’euros i un termini d’execució de 9 mesos. Les obres inclouen l’adequació de l’espai que acollirà el desviament provisional de les vies del ferrocarril tal com demana ADIF.

  El desviament es farà per la part de muntanya i paral·lel a les vies actuals per no haver d’interrompre el servei del ferrocarril. A més, les actuacions previstes també contemplen el dragat del canal que permetrà la creació de la làmina d’aigua de 250 metres. La previsió és que aquests primers 250 metres del canal, amb la seva làmina d’aigua, estaran enllestits a finals d’aquest any o principis del 2023, i hauran de finalitzar durant el 2024 amb el nou viaducte del ferrocarril en servei i el canal connectat amb el mar.

  De la mateixa manera, Badalona va rebre el passat dilluns la visita de la ministra Raquel Sánchez per formalitzar la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i ADIF per tal d’aixecar el viaducte del ferrocarril. El conveni suposarà l’elevació d’un tram de 180 metres de les vies del tren al seu pas pel barri del Gorg, fet que farà possible connectar el canal del Port amb el mar. La totalitat de les obres ferroviàries per finalitzar el canal del Gorg i la seva connexió amb el Port suposen una inversió pública al voltant de 12 milions d’euros: 8,2 a càrrec de Marina Badalona i 3,8 a càrrec de l’Ajuntament.

  Icona socioeconòmica

  Segons Imanol Sanz, gerent de Marina Badalona, l’acord entre ADIF i l’Ajuntament i la licitació del primer tram del canal suposa “la culminació d’una feina constant executada durant els darrers anys”. “És l’inici del fi de les obres d’infraestructura del port i de tot el procés urbanitzador del Gorg”, destaca. El gerent de Marina Badalona ens detalla amb precisió les actuacions derivades d’aquesta primera licitació del canal.

  “Són dues actuacions que van en paral·lel i que són complementàries. En primer lloc, es durà a terme un procés de sanejament de tot el terreny on s’hi farà el futur passeig del cantó muntanya del ferrocarril. S’ha de sanejar la terra dels abocaments no controlats generats per l’activitat industrial, excavant tot el sòl que no compleixi amb els paràmetres ambientals òptims. Després s’excavaran les terres del canal, es dragarà, actuació que servirà per reomplir els terrenys prèviament sanejats i obtenir la plataforma del futur passeig urbà que servirà primer per al desviament del ferrocarril”, relata. “Al tractar-se de moviment de terres i processos de sanejament de sòl, les planificacions poden variar. No s’ha d’excavar una gran quantitat, 60.000 metres cúbics, però sí que els procediments són lents. S’ha d’assegurar la qualitat del sòl que s’està movent”, precisa Imanol Sanz.

  La Badalona del futur

  Des del Port, entenen aquest projecte com “una transformació urbanística i socioeconòmica clau per preparar la Badalona del segle XXI”. La idea és crear un “eix de desenvolupament metropolità” a la ciutat, que es converteixi en “una referència per a tota la costa catalana” i que generi un notori “impacte socioeconòmic a Badalona i en el territori”.

  Aquí també hi juga un paper clau l’Hotel Marina Badalona, del grup Sallés, previst per entrar en funcionament aquest abril. L’equipament hoteler de 4 estrelles compta amb gairebé 200 habitacions, un spa, diversos restaurants i una piscina exterior amb vistes privilegiades. “Estem convençuts que l’hotel serà fonamental, no només pel Port, sinó també per Badalona. Parlem d’un hotel situat en una ubicació privilegiada a tota l’Àrea Metropolitana i que suposarà un impuls de l’activitat turística i econòmica. Serà un element referencial per la ciutat”, prediu Imanol Sanz, gerent de Marina Badalona.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí