El Port de Badalona acull la Fira Inicia’t, lloc per conèixer els oficis nàutics

  0
  44

  Inicia’t, la fira de la nàutica i els seus oficis es​consolida en la seva quarta edició com la gran fira de la nàutica d’iniciació i el foment dels oficis nàutics a Catalunya i l’Estat. La fira, que ja va començar divendres i s’allargarà fins al dimarts 9 d’abril, aposta per un doble vessant: una oferta comercial i d’activitats amb l’objectiu de crear nous aficionats als esports nàutics i una programa de demostracions i presentacions per donar a conèixer una trentena de professions vinculades al mar i ‘inocular’ les vocacions
  nàutiques entre els més joves.

  Durant la inauguració, que ha tingut lloc aquest dissabte, l’alcalde de Badalona Àlex Pastor ha remarcat la importància de la fira «perquè barreja diferents aspectes, com el lleure, l’activitat econòmica i la formació i representa per al nostre jovent una finestra d’oportunitats per aprendre un ofici» mentre que Imanol Sanz, gerent de Marina Badalona, ha destacat la consolidació de la quarta edició partint «de la nostra idea inicial fonamentada en tres eixos, que és el sector nàutic des d’un punt de vista comercial i esportiu, el tema professional i el de formació» i també ha constatat el creixement de fins a un 30% dels expositors -fins a un total de 83- i l’interès cada vegada major al voltant de la fira. També hi han assistit Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, que ha elogiat el desenvolupat de la fira des dels seus inicis i l’ha destacat com a «porta d’entrada i popular al món dels oficis nàutics», i Núria Pi, directora de l’Institut Català de Qualificacions Professionals, que ha assenyalat el seu paper per donar a conèixer les opcions professionals en el sector nàutic per tal de potenciar-ne l’ocupació i incrementar el nombre de titolats.

  Inicia’t va començar ahir obrint al públic una exposició de productes i serveis per iniciar-se a la navegació i vinculats al mar i la formació per part d’empreses i organitzacions diverses: des de distribuïdors d’embarcacions i accessoris, clubs nàutics, escoles nàutiques, instituts, o també l’associació Open Arms, que té la seu al port badaloní, etc. Els visitants també tenen l’opció de conèixer diferents fórmules que per navegar sense necessitat de tenir vaixell, com les borses de tripulants, els clubs de navegació i els clubs esportius que disposen
  d’embarcacions. Durant el cap de setmana, s’han programat diverses presentacions i activitats de manera temàtica: dissabte al matí sobre pesca esportiva i en caiac; dissabte a la tarda al voltant de la navegació tradicional i les experiències amb dragon boat, i diumenge al matí centrades en la vela. La fira vol der “un aparador d’embarcacions i propostes per a l’accés definitiu al mar i el foment de l’activitat nàutica, motor que alimenta un sector industrial i de serveis a l’alça amb una creixent projecció cap al futur en l’activitat econòmica”. La idea és respondre a la pregunta: “I tu, en què navegaràs aquesta temporada?

  Fins a una trentema d’oficis nàutics
  La formació i el foment de les vocacions nàutiques entre els joves, que és l’altre gran argument d’Inicia’t, entra en escena el dilluns quan començaran a desfilar per les instal·lacions del Port de Badalona gairebé un miler d’estudiants que podran conèixer fins a una trentena d’oficis relacionats amb el mar. Els alumnes, que cursen Secundària i Batxillerat en una vintena d’instituts de Badalona i poblacions pròximes, podran assistir a demostracions de treballs com el del mestre d’aixa, socorrista, tècnic esportiu en vela o capità d’una em-barcació. Durant la seva visita, assistiran a una xerrada i realitzaran un recorregut pels estands on obtindran informació sobre l’oferta formativa vinculada a la nàutica i el mar de centres com la Facultat de Nàutica de Barcelona, l’Escola de Capacitació Nauticopesquera, l’Institut de Nàutica, Salvament Marítim, la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, els socorristes d’Open Arms, etc.

  Com a novetat, Inicia’t ha ideat una gimcana-concurs en línia en la qual els alumnes a través del mòbil hauran de respondre preguntes sobre la temàtica de cada estand; d’aquesta manera, s’aniran configurant rànquings, un per instituts i l’altre per grups de treball. Els guanyadors rebran un lot d’obsequis oferts per Marina de Badalona, operadors del port i centres de formació; els premis es lliuraran en un programa de Televisió de Badalona. Durant aquestes dues jornades, la Fira també estarà oberta a grups com orientadors, famílies, etc, que no hagin pogut venir de manera organitzada amb el seu centre de formació i wue tinguin curiositat per descobrir les possibilitats laborals dels oficis del mar.

  La fira ha avançat les seves dates aquest any a principis d’abril per complir els objectius d’apropar i estimular el màxim nombre de persones en la nàutica just abans de la temporada, marcada per l’inici de la Setmana Santa. El canvi s’ha integrat al final del segon trimestre en el calendari escolar de manera que quedi a prop del període de preinscripcions dels cicles formatius, universitari i de graus. Inicia’t vol també esdevenir una marca que treballi durant els 365 dies de l’any la temàtica dels oficis nàutics i per això ha engegat el Fòrum Inicia’t.

  Inicia’t compta amb la participació de la Facultat de Nàutica de Barcelona,
  l’Escola de Capacitació Nauticopesquera, de l’empresa EMV, dels professionals de l’escar del Port, una carpa conjunta amb els estudis d’FP de manteniment d’embarcacions, Salvament Marítim, la Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona, la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, els socorristes de Proactiva Open Arms, Tecnocampus, el Clúster Nàutic, entre d’altres.

  ? Flash Bdn

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí