El valuós llegat cultural de Joan Soler i Amigó a Badalona

    0
    73

    El pedagog i escriptor badaloní Joan Soler i Amigó, estudiós de la cultura popular, ens deixava a inicis de gener als 80 anys d’edat. Soler, nascut a Badalona el 1941, va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi el 2018 pel seu paper com a folklorista i pedagog, i amb el Premi Nacional de Cultura Popular el 2006 per impulsar l’enciclopèdia ‘Tradicionari’ i en reconeixement a la seva carrera.

    El passat dissabte 8 de gener, l’església de Santa Maria va quedar-se petita per acollir les desenes i desenes de persones que s’hi van aplegar per dedicar-li l’últim adéu. Joan Soler va desenvolupar un paper cabdal per reinventar les Festes de Maig com a regidor de Cultura a l’Ajuntament. Ell va ser l’impulsor d’elements que encara avui es mantenen. La descentralització de la festa, la connexió i implicació de les escoles de la ciutat i el fet de posar al servei de les Festes el seu enorme coneixement de la cultura popular.

    Revisió del nomenclàtor

    Una altra de les grans aportacions de Joan Soler i Amigó a Badalona va ser la revisió del nomenclàtor. Després del franquisme calia posar al dia els noms dels carrers i les escoles i dotar-los d’un caràcter pedagògic. I ell se’n va encarregar. En el primer Ajuntament democràtic després de la dictadura, Soler també va impulsar l’Institut Municipal d’Educació i l’Escola de Natura.

    Al llarg dels anys, va jugar un rol important per aconseguir mantenir i impulsar l’Orfeó Badaloní, institució ja centenària. Per totes aquestes aportacions, Esquerra Republicana proposa que la ciutat de Badalona faci un reconeixement a Joan Soler i Amigó dedicant-li un espai a la ciutat.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí