En marxa la moció de censura a Albiol

  0
  Xavier García Albiol

  Rubén Guijarro (PSC) assumiria l’alcaldia de la ciutat per formar un govern sense regidors de Guanyem

  Fa una setmana que Badalona encapçala la informació nacional per l’escàndol dels Pandora Papers protagonitzat per Xavier Garcia Albiol. L’alcalde de Badalona, entre el 2005 i el 2015, va ser apoderat d’una empresa offshore a Belize, paradís fiscal situat a l’Amèrica Central.

  Albiol va compartir poders amb el regidor del PP Ramón Riera a Luverne International, nom de la societat. Des d’un inici, l’alcalde va negar que la seva participació en aquesta empresa estigués vinculada a més polítics o al PP, però l’aparició de Riera als Pandora Papers va trencar el seu argumentari.

  De la mateixa manera, Albiol també va mentir en afirmar que la societat de la qual n’era apoderat havia estat sempre inactiva. Finalment, però, es va demostrar que Luverne International havia comprat i venut accions d’una empresa del sector naval. Donat aquest context, l’oposició ha activat les negociacions per tirar endavant una moció de censura.

  Moció garantida

  Tots els contactes efectuats per aquest Diari amb els grups municipals de l’oposició apunten cap a un horitzó comú: la moció de censura està garantida. Rubén Guijarro, líder local del PSC, ha assegurat en les últimes hores que “cal treballar en la configuració d’un nou govern amb calma” i que “es faran les coses ben fetes”. Segons diu, Guijarro assumirà “la responsabilitat de netejar la imatge de la ciutat” com a nou alcalde.

  Govern en minoria

  L’estratègia sobre la qual es treballa és la formació d’un govern amb participació del PSC, ERC, Badalona en Comú Podem i Junts per Catalunya. A hores d’ara, la postura definitiva de Junts és la principal incògnita, ja que fonts consultades ens asseguren que la formació ha d’acabar de decidir si formarà part del govern. En tot cas, la moció culminaria amb un nou govern local format per 11 o 12 regidors i estaria en minoria.

  El paper de Guanyem

  El denominador comú de tots els grups de l’oposició, però, és que donaran suport al nou govern, en formin part o no, per dotar-lo d’estabilitat. Caldrà veure, però, si les paraules es transformen en fets, sobretot de cara a l’aprovació d’uns pressupostos municipals que es mantenen prorrogats des del 2019.

  Guanyem Badalona, per la seva part, ja ha comunicat que, de moment, no entrarà a formar part del nou govern de Guijarro, però que donarà suport a la seva candidatura “sense cap condició”. Nora San Sebastián, portaveu del Grup Municipal de Guanyem, així ho explicava al llarg de les darreres hores: “No hi ha prou confiança, no es donen les condicions per fer ara mateix una coalició de govern amb el PSC, però sí que garantirem el relleu a l’alcaldia i l’estabilitat”.

  El discurs del conjunt de l’oposició és “treballar en un govern que posi en marxa un projecte a llarg termini, no només fins a les eleccions del 2023”. Segons ha pogut saber aquest Diari, la moció es podria registrar a finals d’aquesta setmana.

  Albiol, candidat per 2023

  Malgrat l’escàndol protagonitzat, Xavier Garcia Albiol ha deixat clar que no dimitirà i que, en cas de ser apartat de l’alcaldia a causa de la moció de censura, tornarà a presentar-se a les eleccions municipals el 2023. “Ja fa mesos que l’oposició volia dur a terme una moció de censura. Jo els recomanaria que escoltin als veïns i veïnes del carrer. Si culminen aquesta moció estaran actuant en contra dels badalonins”, recalcava Albiol en la seva última aparició pública durant la inauguració del Centre Sant Jaume.

  Segons Albiol, una moció de censura duria Badalona “cap al bloqueig del 2015”. “Si cal, esperarem 18 mesos perquè els veïns parlin a les urnes. Una persona només ha de dimitir quan comet una irregularitat. Fa 16 anys això era legal i avui ho segueix sent”, sentenciava Albiol sobre el seu vincle amb una empresa situada en un paradís fiscal.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí