Guanyem buscarà el suport de les esquerres i CiU en les negociacions que avui comencen

  0
  IMG_1915.JPG

  01/06/2015 – Guanyem Badalona en Comú arrenca avui mateix la ronda de negociacions amb les diferents forces de la ciutat per a construir un govern de coalició; ho fa amb una guia de propostes aprovades en assemblea dissabte.

  Guanyem Badalona en Comú arrenca avui mateix la ronda de negociacions amb les diferents forces de la ciutat per a construir un govern de coalició. I ho farà amb una guia d’eixos programàtics, aprovada el passat dissabte per unanimitat en assemblea, sobre la qual volen trobar els punts de confluència amb PSC, ERC i ICV-EUiA. La majoria d’ells ja els han anat dibuixant aquests darrers dies i, en principi, no haurien de ser cap obstacle: respondre a l’emergència social com a prioritat, a través de mesures contra l’atur, la fam, a favor de l’habitatge, la socialització de llibres o la defensa del petit comerç; crear estructures participatives vinculats per a la ciutadania, auditar el deute, garantir la llibertat d’expressió i crear la Guàrdia Urbana de proximitat, i un model de ciutat en el que es lluiti contra la xenofòbia i el racisme, les barreres arquitectòniques i es fomenti la independència dels mitjans públics. L’únic punt que, a priori, podria derivar en un xoc amb el PSC és el de ser “ciutat motor del procés” cap a una república catalana, en tant que fer partícips als veïns i veïnes a nivell de barri de les decisions també en clau nacional.

   

  Al marge dels punts programàtics, Guanyem proposa un codi ètic de govern que inclou la “transparència absoluta” i un “pla dràstic d’austeritat” en les retribucions de càrrecs electes i personal assessor i la reducció de càrrecs de confiança “a la mínima expressió que permeti garantir la direcció política”. La candidatura considera que els tècnics i el funcionariat són les figures essencials d’una bona gestió, per això analitzaran retallar el nombre de càrrecs per sota, fins i tot, dels 27 permesos per llei. Tanmateix, volen fixar “criteris clars i transparents de contractació de personal” i actuar amb fermesa davant “eventuals casos de corrupció i mala pràctica”. Pel que fa al sou de la possible futura alcaldessa, Dolors Sabater, seria el mateix que el de qualsevol regidor: 3,5 vegades el salari mínim, poc més de 2.000 euros.

   

  Els guions presentats avui per la cap de llista, Dolors Sabater, resulten oberts i poc concrets, segons ha explicat, per imprimir més flexibilitat a la negociació. A més, ha volgut esclarir que els punts presentats són una guia, en cap moment “línies vermelles” a imposar, i que l’objectiu és aconseguir un “programa comú que porti a un govern fort”. Per a això, parlaran amb totes les forces, incloses CiU i C’s, per, en primera instància, aconseguir investir Dolors Sabater com a alcaldessa amb 16 vots el dia 13 de juny, i, en segon lloc, per crear un “govern d’unitat popular plural i transversal”. “No volem centrar les converses en repartiment de regidories, sinó en elaborar un programa amb punts en comú”. Avui, la comissió negociadora, formada per Mercè Cabrera, la futura regidora Laia Sabater, l’exregidor Carles Sagués, Marc Sallas i Aldredo Amestoy, es reunirà amb ERC; demà, amb ICV-EUiA, i, dimecres, amb el PSC. Queden pendents de fixar les trobades amb CiU, amb els vots del qual vol comptar Guanyem per a la investidura, i amb C’s, tot i saber d’entrada que serà difícil tenir el seu recolzament. Confien en la unió que els hi lliga a CiU a través dels compromisos amb l’ANC, encara que formar govern amb la federació seria d’allò més complicat.

   

  El PSC encara les negociacions amb la mirada posada en la renúncia de Jordi Serra

   

  El primer secretari del PSC i número ‘2’ de la candidatura, Àlex Pastor, va explicar divendres que l’alcaldable socialista, Jordi Serra, ha posat el càrrec a disposició i que l’agrupació estudiarà internament quina decisió prendre. Serra no s’ha pronunciat sobre el seu futur des del 24M i diferents sectors del partit esperen que ho faci en les properes hores per anunciar la seva renúncia al càrrec i deixar pas a Pastor com a relleu natural al capdavant del partit, encara que sense confirmar per part dels socialistes. Un dels símptomes clars és que, la setmana passada, el candidat va ser apartat de les negociacions per formar un possible govern.

   

  D’altra banda, el PSC encara un procés d’anàlisi sobre els resultats, les seves causes i de reflexió interna per analitzar la situació del partit i com encarar una reestructuració. Aquesta tasca haurà de ser compaginada amb les converses per intentar formar una coalició amb Guanyem, ERC i ICV, que, segons el propi Àlex Pastor, afronten sense condicions ni limitacions. El primer secretari confia en que prevalguin el sentit comú i la “responsabilitat de ciutat” per sobre d’interessos partidistes i no volen parlar de “línies vermelles”.