Intel·ligència artificial per detectar jugades: l’enginyer aficionat de la Penya que vol revolucionar el bàsquet

    0
    56
    DSC_0720.JPG

    07/06/2017 – Adrià Arbués ha desenvolupat un programa dirigit als entrenadors d’elit que permet identificar accions tàctiques i obtenir-ne estadístiques per a millorar el rendiment.

     

    Des de fa alguns anys, la tecnologia i l’esport d’elit transiten pel mateix camí i és per això que cada vegada és més important comptar amb el reforç de la ciència per obtenir rendiment. L’Adrià Arbués, un enginyer en sistemes audiovisuals de 23 anys i aficionat de la Penya, viu per dotar el bàsquet d’eines tecnològiques que el converteixin en un esport molt més ric.

     

    L’Adrià és un fix del Palau Olímpic de Badalona, entrena un equip i col·labora amb el portal especialitzat Solobasket seguint els partits del Divina Seguros Joventut. Enguany, el nostre protagonista està finalitzant el projecte final del màster en Visió, gràfics i sistemes interactius que ha cursat a Dinamarca. Després de crear un sistema automàtic de detecció de taps il·legals i de tirs fora de temps, Arbués ha fet un pas més.

     

    Ajudat pel programa Yuzz de la Universitat Pompeu Fabra, aquest aficionat verd-i-negre ha desenvolupat un programa automàtic de detecció de sistemes i jugades per mesurar-ne l’eficàcia. Parlem de contraatacs, bloquejos directes, pick and rolls, sortides de pressió i tot allò que la ment d’un tècnic pugui imaginar. “Volia fer un projecte que em permetés acostar-me a la tecnologia que s’està utilitzant als Estats Units. La idea és introduir a l’ordinador el cervell de l’entrenador. Així funciona la intel·ligència artificial”, assegura l’entrevistat.

     

    Quina funcionalitat té el programa?

     

    El prototip actual desenvolupat per l’Adrià compta amb 76 variables pròpies de diferents situacions del joc, tot i que aquestes es poden ampliar fins a límits insospitats. “En Sergi Oliva, director d’analítica dels 76sers de la NBA, em va contactar preguntar per què eren 76”, ens revela Arbués. 

     

    Gràcies a les dades de ‘tracking’ que li ha facilitat la companyia valenciana NBN23, empresa que ha implementat els sistemes de GPS en els entrenaments d’equips ACB a través de sensors (a Estats Units es fa amb càmera cenital i cada franquícia NBA paga 1 milió de dòlars per disposar d’aquest servei), l’Adrià ha estat capaç de crear un programa que actualment identifica “correctament totes les jugades que fa un equip amb un encert del 97%”.

     

    Però, com podria utilitzar un tècnic de la Lliga Endesa aquesta aplicació? El nostre entrevistat ens aproxima una situació pràctica. “Un entrenador podria saber ràpidament quants punts ha fet Sergi Llull cada cop que el defensor li ha passat el bloqueig per darrere jugant fora de casa, per exemple”, apunta.

     

    És evident, doncs, que estem parlant d’una eina tecnològica derivada de la intel·ligència artificial que pot tenir un ús bàsic en el pre partit i el post partit de qualsevol conjunt d’elit. “El màxim exponent d’aquesta tecnologia seria poder utilitzar-la en temps real per poder rebre tota aquesta informació mentre s’està jugant i adoptar les decisions que calgui des d’una banqueta”, comenta l’Adrià Arbués.

     

    Buscant entendre quines són les necessitats dels entrenadors ACB, aquest enginyer i aficionat del Divina Seguros es va reunir amb Diego Ocampo, tècnic verd-i-negre, per tal d’intercanviar opinions i presentar-li el seu projecte. 

     

    “Ocampo m’ha explicat que ells, quan analitzen els vídeos dels partits, fan tags i apunten què està passant en cada moment. Amb aquesta tecnologia d’intel·ligència artificial tot això seria molt més automàtic”, celebra Arbués.

     

    Tot i que a Europa encara s’ha  de definir “l’ús de la tecnologia” i s’haurà d’acabar de decidir “com es realitza la posada en comú o no de la informació entre els clubs”, l’Adrià es mostra convençut que aquest és el camí a seguir. “Penso que en tres o quatre anys tindrem tracking de tots els jugadors a l’ACB. Llavors es podran fer malabarismes amb les dades”, sentència. A l’Olímpic hi ha bressol i també intel·ligència artificial aplicada al bàsquet.