Jordi Villacampa: de la Penya a una missió de salvament de refugiats amb Open Arms

  0
  53
  DBd7392XsAAqtr7.jpg

  06/06/2017 – Fa una setmana que l’ex president del Divina Seguros Joventut va iniciar un viatge per les aigües del Mediterrani cap a Líbia per salvar refugiats.

   

  Després de tota una vida vinculat a la Penya, Jordi Villacampa ha aparcat el món del bàsquet per buscar nous projectes professionals. Abans, però, l’històric jugador verd-i-negre ha volgut sumar-se a una causa que s’ha convertit en universal, però que compta amb un marcat accent badaloní.

   

  Durant aquesta temporada, Villacampa, el Divina Joventut i l’ONG fundada a Badalona Proactiva Open Arms van estrènyer els seus lligams. El club va intentar donar visibilitat a la tasca de rescat de refugiats que realitza l’organització liderada pel badaloní Óscar Camps, convertint el centre de la pista de l’Olímpic en un espai publicitari dedicat a l’ONG.

   

  Ara, un cop deixat el seu càrrec de president de la Penya, Jordi Villacampa ha fet un pas més. Fa una setmana que l’ex màxim mandatari del Divina es va sumar a una de les desenes i desenes de missions que Proactiva realitza al Mediterrani buscant rescatar refugiats que fugen de l’horror i que queden a la deriva.

   

  Es calcula que, en els dos últims anys, l’ONG forjada a Badalona ha rescatat a més de 30.000 persones, tot i que també n’ha vist morir a milers. Amb la voluntat de visibilitzar la problemàtica mundial que té la crisi dels refugiats, Villacampa va decidir parlar amb Óscar Camps i oferir-se voluntari per participar en una missió de rescat de 15 dies a prop de Líbia.

   

  En cada missió, la tripulació del Golfo Azzurro, vaixell que Open Arms utilitza per dur els refugiats a les coses europees, està composta per un cap, diferents patrons, logistes, metges, socorristes, cuiners, periodistes o infermeres. “Jo faré de polivalent. És l’última figura que resta i és un rol on es pot fer de tot. Quan es rescata una barca amb 200 persones hi ha molta feina a fer. Segur que puc ser útil”, relatava Villacampa abans de marxar cap a Malta, pas previ a l’inici de la missió.

   

  “És una decisió meditada. No vaig a Disneyland. Sé on vaig. Els he seguit de temps i sé què fan i amb què es troben. He parlat amb el psicòleg i m’ha posat a lloc. Està bé tenir aquest suport i aquesta ajuda emocional. Em trobaré amb coses que no sé com reaccionaré”, afegia l’ex president del Divina en una de les entrevistes prèvies que va realitzar abans d’embarcar al Golfo Azzurro.

   

  Villacampa, de 53 anys, se sent “un privilegiat” per tota l’experiència que ha pogut viure dins del món de l’esport. “No em puc queixar de res i trobo molt injust tot el que està passant al Mediterrani. Ja sé que no canviaré el món, però als governs els hauria de caure la cara de vergonya”, valorava el mític ‘8’ del Joventut.

   

  El resum d’un dia de rescat

   

  Ja fa dies que la missió de Proactiva Open Arms va començar i aquest és el resum que es podria efectuar d’una sola jornada de rescat. Comptant amb dues llanxes ràpides, l’ONG va poder salvar el passat diumenge a 389 nàufrags, sis dels quals eren dones embarassades i 98 menors de 18 anys, fent 19 viatges d’anada i tornada fins al vaixell Golfo Azzurro.

   

  “No és el mateix veure-ho per televisió que ser-hi en directe. El rescat ha superat les meves expectatives. Sense Open Arms, aquestes 400 persones no haurien sobreviscut”, reconeixia Jordi Villacampa als periodistes integrats dins de l’expedició. Els refugiats van ser traslladats fins al port de Pozzallo (Sicília) per ser entregats a les autoritats italianes, pas previ a tornar a sortir a la mar en busca d’altres petites embarcacions a la deriva.