La central de 400 ‘ulls’ que vigila la Badalona subterrània

  0
  IMG_8193.JPG

  15/07/2016 – Engestur estrena una nova i més moderna seu des d'on vigilar els aparcaments de la ciutat.

  Com si de l'escenari d'una pel·lícula policial es tractés, una sola sala amb una paret plena de pantalles controla el que passa a bona part del conjunt d'aparcaments repartits arreu de la ciutat. Una inversió de prop de 30.000 euros ha permès a Engestur donar un important salt de qualitat pel que fa a la vigilància dels pàrquings que l'empresa municipal gestiona i controla a tots els barris de Badalona.

   

  Sis grans pantalles d'alta qualitat permeten obtenir la imatge a temps real d'allò que capten unes 400 càmeres de videovigilància repartides entre els 27 aparcaments subterranis que controla Engestur, la gran majoria de propietaris i residents i no rotatius. El nucli d'aquesta guàrdia que cobreix les 24 hores del dia es troba ara situat a les oficines del dipòsit municipal de vehicles, a tocar de la masia de Can Cabanyes, al barri de Lloreda.

   

  Igual que la ubicació, la renovació i ampliació d'aquest sistema s'ha estrenat fa escassos dies. Fins ara, la central es trobava al pàrquing de Pompeu Fabra, però només constava de dues pantalles. Amb la nova inversió, s'ha multiplicat el material i s'ha millorat el sistema general de càmeres. L'ordinador de la centraleta, de fet, controla el sistema de domòtica de tots els aparcaments. Què vol dir? Que des d'aquesta computadora es poden obrir i tancar totes les portes d'entrades i sortides, tant per a vianants com d'automòbils. En aquest sentit, des d'allà es pot realitzar l'atenció al client, quan algun usuari té problemes per accedir a l'aparcament i té alguna queixa, i el personal pot respondre immediatament, sabent, a través de les càmeres, amb qui tracta i si està registrat o registrada.

   

  Més enllà de tecnologia i recursos tècnics, també s'ha fet un salt quant a personal. La central compta ara amb un mínim de dues persones que sempre es troben fent el servei de vigilància. Fins fa unes setmanes, l'estació de Pompeu Fabra només disposava d'un responsable durant les nit, per exemple, i aquesta persona s'havia d'encarregar de diferents tasques, el que l'impedia poder prestar el 100% d'atenció a les càmeres.

   

  “És una millora molt gran; és molt més còmode, complet i el fet de ser dues persones t'allibera i et capacita molt més”, apunta un dels nois del personal que aquests dies ve des de Pompeu Fabra per formar els seus companys del dipòsit municipal. “Ara només cal habituar-se al nou sistema informàtic”, bromeja mentre intenta descobrir, amb la resta de companys, com es minimitza la imatge d'una de les càmeres.

   

  Al marge del nou sistema per als 27 pàrquings que Engestur controla arreu de la ciutat, els de Pompeu Fabra i el Viver tenen la seva pròpia central de vigilància i personal 'in situ'.

   

  Els robatoris han disminuït els primers mesos de 2016

   

  Més enllà de millorar el servei, l'objectiu primer d'aquest pas endavant en la renovació del sistema és incidir en els delictes i robatoris que es cometen als aparcaments d'Engestur. La nova centraleta posarà les coses molt més complicades als lladres. Començant per la separació i control dels accessos i sortides de tots els aparcaments, la vigilància resultarà més efectiva. En el moment que el personal del dipòsit vegi moviments estranys, derivarà l'incident de forma immediata a Guàrdia Urbana, que enviarà la patrulla més propera a realitzar les comprovacions adients.

   

  Des de l'estrena del nou espai, de moment no s'ha produït cap intent de robatori ni han hagut d'utilitzar les càmeres per 'caçar' cap furt. I així esperen que continuï els responsables de la instal·lació, que esperen que el sistema sigui un element dissuasiu i preventiu que rebaixi automàticament les temptatives.

   

  La darrera detenció de delinqüents impulsada des de la central d'Engestur, encara l'antiga de Pompeu Fabra, es produir a finals de maig, quan dos individus que assaltaven taxis a l'interior d'aparcaments van ser detinguts. De fet, els darrers mesos, s'han produït entrades a diferents pàrquings de la ciutat en períodes breus de temps que han alertat els usuaris, sobretot els propietaris de taxis, alguns dels quals s'han vist en la mateixa desgraciada situació diversos cops els darrers mesos.

   

  No obstant, les dades apunten cap a un clar descens dels robatoris a l'interior d'aparcaments privats a la ciutat respecte de 2015. Pel que fa a aquells espais controlats per Engestur, el primer semestre de 2015 es van patir fins a 35 dies de robatoris, mentre que la xifra, aquest 2016, ha baixat fins a les 24 entrades. Els pitjors mesos, per norma general, han estat els d'abril i maig, quan al 2015 es van produir 11 i 10 entrades, respectivament; tot i que aquest 2016 han baixat, també s'han lamentat quatre i set robatoris, aquests dos mesos.

   

  Per aparcaments concrets, la pitjor part se l'han endut Enginyer Deulofeu, que el passat 2015 va patir sis entrades i, enguany, en porta quatre; Sant Mori I-II, que n'acumula tres tant al 2015 com al 2016, o carretera Antiga de València, que acumula tres enguany. Sant Elies, d'altra banda, per exemple, en va experimentar cinc el passat any i, de moment, no n'ha patit cap aquests mesos.

   

  Sistema de reconeixement i videoanàlisi

   

  Posar en marxa la nova central i les millores realitzades és només la primera fase del projecte total que els responsables d'Engestur tenen en ment. La segona, més costosa, d'alguns centenars de milers d'euros, esperen poder-la aplicar cap a finals d'any, si el pressupost ho permet. I suposarà un pas de gegant en la videovigilància.

   

  El proper pas, entre d'altres coses, pretén substituir les càmeres més antigues i ampliar la seva capacitat de connexió d'Internet amb la central perquè la imatge arribi amb més qualitat i a temps completament real. Però no només això.

   

  La segona fase contempla l'adquisició d'un software de darrera generació que tindrà la capacitat d'analitzar allò que grava i avisar si, per exemple, algú es deixa una bossa a l'aparcament que el sistema no te registrada. Un dels avantatges, expliquen des d'Engestur, és que a les nits es podrà programar perquè avisi als vigilants de qualsevol moviment de persones o cotxes que les càmeres captin, i fins i tot del so de l'alarma d'algun vehicle.