La Cremada tornarà a ser l’acte central de les Festes de Maig

  0
  41
  IMG_5070.JPG

  23/04/2014 – L'Ajuntament presenta la programació completa de les Festes de Maig, compartida i complementada per les entitats de la ciutat sota el paraigües de la Comissió de Festes.

  La Cremada del Dimoni, el dia 10 de maig, tornarà a ser l’acte central de les Festes de Maig de Badalona, el conjunt d’activitats culturals que se celebren a la ciutat al voltant de la vigília de Sant Anastasi, patró de Badalona. Totes les entitats de cultura popular col·laboren activament amb l’Ajuntament per dur a terme una programació variada i pensada per a tots els públics. El president del Club Joventut Badalona i exjugador de l’equip, Jordi Villacampa, serà el pregoner de les festes el divendres 2 de maig.

   

  La Nit de Sant Anastasi

  El vespre del dia 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, tenen lloc una sèrie d’actes de cultura popular coneguts sota el nom de Nit de Sant Anastasi. Un seguici format pels elements festius de la ciutat i amb totes les entitats de cultura popular i tradicional catalana arriba a la Rambla on, després de diversos actes i un espectacle piromusical, se celebra la Cremada del Dimoni. Aquesta tradició, sorgida el 1940, està declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya. A la platja es crema la figura espectacular d’un dimoni que enguany ha estat dissenyat per Angel Martín, guanyador del 16è Premi de Disseny del Dimoni de Badalona, Crema’l tu!.

   

  La cultura popular també està present en altres activitats com la Trobada de Puntaires, la Cercavila Petita, la Trobada de Gegants, la Festa del Badiu, la Festivitat de Sant Anastasi, la Ballada de Sardanes, el Cercabèstia, el Correfoc, la Diada Castellera, el Festival de Jotes, l’espectacle de gegants Faldilles Enlaire o la Festa de las Migas, entre altres.

   

  Cal esmentar, com a fet especial que, amb motiu del seu desè aniversari, els Miquelets de Badalona celebraran diumenge 4, a la plaça de Pompeu Fabra, una diada amb regust històric, que inclourà la recreació d’una batalla del segle XVIII.

   

  Els Concerts del Dimoni

  Una de les novetats d’aquest any és la programació de dos concerts en un espai nou, el passeig Marítim. Els Concerts del Dimoni tindran lloc el dia 9 de maig amb el grup Back2days, i el dia 10, amb Los 80 Principales. Per altra banda, el dia 31 de maig, a la plaça de Trafalgar, actuarà el grup Insurrección, com a tribut a El Último de la Fila.

   

  Altres dos concerts són els organitzats per la Comissió de Festes de Badalona. Un d’ells se celebrarà el dia 10 al parc del Centenari, amb l’actuació de El Veïnat i Ebri Knight, i l’altre, el dia 17, a la platja dels Pescadors, amb Slap i Los Berberechos en su Salsa.

   

  La plaça de la Plana serà també escenari de diversos concerts com el Ball del Micaco i el Ball de Festa Major per a Gent Gran, amb l’Orquestra Selvatana, en tots dos casos el mateix dia 10. A més, en altres actes hi actuarà la Banda Simfònica de Badalona i es realitzarà la Mostra de Dansa.

   

  El Teatre Zorrilla i el Teatre Principal oferiran també diverses actuacions pensades per a les festes, entre les quals hi ha un concert de la cantant Chenoa el dia 17 de maig, l’obra de teatre Un aire de família, el ballet La sylphide i el musical Com tornar a Broadway.

   

  Comissió de Festes de Badalona

  La Comissió de Festes de Badalona, formada per diverses entitats de la ciutat, ha organitzat un seguit d’activitats que complementen la programació. Els actes són La Nit del Mono, el dia 2, a la plaça del Sol, amb música, balls i cercavila; la xerrada Fer Festa – Fer ciutat, el dia 8; concerts de música, els dies 10 i 17, a la plaça del Centenari i a la platja dels Pescadors; el Racó Íntim, el dia 15, al parc de ca l’Arnús; la BaTOCona, el dia 24, i el Dia del Micaco, el dia 31, amb una gimcana infantil, un torneig de bitlles i un concurs de postres amb micacos.

   

  Encén la metxa!

  Durant el mes d’abril se celebra a les biblioteques de la ciutat i a l’Escorxador-Nau 3 el el projecte “Encén la metxa!”, destinat a difondre els elements festius que participen a les Festes de Maig. Molts d’aquests elements es poden visitar a l’exposició “Forjadors de la Festa. Mostra d’elements festius i d’entitats badalonines de cultural tradicional i popular catalana”, que es podrà veure a la sala El Refugi de la plaça de la Vila des del dia 30 d’abril.

   

  Imatge Maig!

  Els ciutadans podran enviar a l’Ajuntament fotografies relacionades amb les Festes de Maig. Després d’una selecció feta amb criteris d’interès general i qualitat artística, les fotografies es podran veure a l’exposició “Forjadors de la Festa”, situada a la sala d’exposició El Refugi. Les fotos s’han d’enviar a partir del dia 28 d’abril i fins al 18 de maig a l’adreça [email protected] i amb els hashtags #badalona i #imatgemaig, a Twitter o Instagram.

   

  El mocador i la tassa de les Festes de Maig

  El mocador solidari de les Festes de Maig, elaborat amb criteris de Comerç Just, es posarà a la venda a un preu d’1 euro, el mateix import d’anys anteriors. També es posarà a la venda, per 4 euros, la tassa que reprodueix la figura del dimoni d’aquest any.

   

  Descarrega't el programa complet de les Festes: