La Fundació Germina detecta un augment de casos de maltractament infantil

  0
  16

  La Fundació Germina, entitat sense ànim de lucre de referència a Catalunya en el suport i l’acompanyament a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat, ha detectat un aflorament de casos de maltractament cap als infants i adolescents que atén en els darrers mesos del 2020.

  Les dades durant els primers nou mesos del 2020 indicaven una menor incidència de casos detectats respecte a l’any anterior. No obstant això, la poca visibilitat dels indicadors compatibles amb maltractament i violència de gènere, així com la limitació de les accions que entitats, serveis socials i escoles podien dur a terme, han dificultat veure el que realment estava passant.

  Durant el 2020, la Fundació Germina ha detectat un total de 35 casos de maltractament – 15 molt greus – dels 387 infants i joves atesos per l’entitat, el que es tradueix en una incidència del 9,1%. D’aquests 35, el 40% s’han manifestat en els tres últims mesos de l’any, coincidint amb la represa de l’activitat ordinària als centres i escoles. Al 2019 van ser 27 casos sobre 375 atesos, 11 dels quals molt greus.

  Del total de casos identificats en aquest darrer any, el 45% es correspon amb maltractament físic, el 26% amb negligències en el tracte, un 17% amb abús sexual i un 12% amb maltractament psicològic. Es tracta de la primera vegada que es detecta que, en el 100% dels casos, els episodis de maltractament s’han produït dins el nucli familiar.

  Mentrestant, la Fundació Germina observa com les noves famílies que arriben a l’entitat són aquelles especialment afectades per la pandèmia: sense ingressos, amb dificultat per fer front a necessitats materials i bàsiques, i amb entorns familiars de risc.

  En tot cas, procurar el benestar dels infants i adolescents vulnerables i promoure el seu bon tracte continua essent prioritari per a l’entitat. Per això, el projecte de “Prevenció i atenció del maltractament infantil i adolescent” seguirà endavant enguany, i l’entitat ja té en preparació la celebració de la quarta edició de les Jornades Formatives sobre Maltractament infantil i adolescent per a professionals del sector educatiu, social i sanitari.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí