La mesura de tancar bars i restaurants aboca la baixada de persiana de diversos establiments

  0

  Des del passat divendres, els bars i restaurants de Catalunya no poden servir menjar ni beure al mateix local, ni tampoc si tenen terrassa. La Generalitat, per sorpresa dels mateixos restauradors, va dictaminar aquest tancament. El sector, que ja havia patit durant el confinament, alerta que estan tocats de mort i lamenten que s’hagi posat sota la diana els restaurants i bars. De fet, molts dels restauradors expliquen que la majoria han complert amb la normativa, tot i que reconeixen que una minoria han fet la vista grossa amb els aforaments i sobretot les terrasses. L’anunci d’aquest tancament ha fet decidir a una quinzena de bars i restaurants a tancar les seves portes, tal i com confirma la gerent del Gremi d’Hostaleria de Badalona i el Baix Maresme, Núria Garriga, en declaracions al Diari de Badalona. “Molts han tirat la tovallola i no poden seguir endavant perquè ja no tenen diners”, explica Garriga.

  Des de l’associació Forquilla Badalona, que agrupa una quarantena de restauradors de la ciutat, es mostren preocupats perquè són conscients que no podran aguantar aquest nou tancament. De fet, l’Alba Gómez, i la seva parella, van obrir fa uns mesos el restaurant “Elements” al Centre de la ciutat. Gómez admet que aquest tancament ha estat un cop molt dur i que aquests dies, que poden oferir menjar a domicili, estan facturant molt poc. Gómez demana un pla de rescat i admet que les ajudes anunciades fins ara no salvaran la majoria de negocis. Des del restaurant Elements expliquen que van complir amb totes les mesures de seguretat i no entenen aquest tancament. De la mateixa opinió és la gerent del Gremi d’Hosteleria, que considera que aquest darrer tancament ha estat molt “injust”. “En un restaurant no s’han produït contagis i els restauradors eren els primers interessats perquè això no passès, ens han posat en una diana totalment injusta”, segons Núria Garriga. Per la seva part, el president de Forquilla, Edgar Tejada, fa mesos que reclamava al govern municipal un major control a les terasses de molts bars de Badalona. Segons Tejada, el mateix alcalde, Xavier Garcia Albiol ha fet la vista grossa en certs establiments, segons va declarar en una entrevista a la televisió local. “Per la minoria, que no han seguit la normativa, hem acabat pagant tots”, admet Tejada.

  Demanen no pagar cap taxa

  Des del Gremi d’Hostaleria de la ciutat han proposat al govern municipal no pagar cap taxa durant el temps que han estat tancats i més ajudes. “No hi ha prou amb les mesures plantejades fins ara per evitar el tancament definitiu de molts restaurants i bars”, admeten des d’aquesta entitat. A nivell local, Forquilla Badalona porta mesos demanant al govern del PP poder entrar en una taula de reactivació econòmica i portar a terme algunes mesures que fa mesos, durant el confinament, van elaborar. De moment, segons Tejada, el govern municipal ni els ha rebut. “Vam demanar un paraula al ple i el mateix Albiol es va comprometre a veure’ns. De moment, la reunió va quedar aplaçada sense cap una data nova”, admet Tejada. A part de mesures fiscals, els restauradors demanen una campanya de promoció dels restaurants de Badalona.

  L’oposició en bloc fa una bateria de propostes per ajudar a la restauració

  Aquesta setmana, els partits de l’oposició a l’Ajuntament de Badalona van presentar al govern municipal una sèrie de propostes per ajudar al sector. Els partits de l’oposició, PSC, Guanyem, En Comú Podem, ERC i Junts consideren de tot insuficients les mesures presentades per l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, que simplement ha anunciat una partida de 250.000 euros per ajudar als locals tancats, sense concretar cap detall més. L’oposició considera del tot insuficient aquesta partida i creu que hauria de ser mínim de mig milió d’euros, tenint en compte que a Badalona hi ha un miler de bars i restaurants. Entre les mesures anunciades per l’oposició destaca una ajuda per pagar el lloguer del local o una campanya potent de promoció dels restaurants de la ciutat. Des del govern català s’ha aprovat, aquest dimarts, que els locals comercials obligats a abaixar la persiana per la pandèmia del coronavirus puguin obtenir una rebaixa del lloguer del 50 %. El decret, que s’ha aprovat al Consell de Govern d’aquest dimarts, afecta bars i restaurants, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques, i prioritza que abans hi hagi un acord entre el llogater i el propietari.

  Campanyes per animar a consumir menjar per emportar a restaurants

  De moment, l’Ajuntament ha editat un cartell animant a consumir menjar per emportar d’aquests establiments. Per la seva part, Forquilla Badalona ha posat en marxa, al seu web, un llistat dels restaurants que ofereixen aquest servei. Des de l’entitat de restauradors badalonins fa temps que reclama la posada en marxa d’una campanya publicitaria, en l’àmbit de ciutat, per donar a conèixer els establiments. De moment, s’han fet algunes campanyes a través de les xarxes socials on s’han publicat diversos vídeos on s’anima els ciutadans a consumir als establiments de la ciutat.

  El comerç confia en la campanya de Nadal per recuperar-se

  Els comerços de Badalona confien a recuperar les vendes durant la campanya de Nadal. Després que la crisi per la pandèmia els hagi tocat de ple, els botiguers creuen que el Nadal pot ser “el gran moment” per animar les vendes i evitar el tancament de molts negocis. Això sí, molts demanen que les mesures per evitar els contagis no caiguin sempre sobre el mateix sector. Creuen que els restaurants i els comerços són els grans perjudicats de les restriccions. Els comerciants creuen que “tenim temps de recuperar-nos” i passar un Nadal bo, que permeti que “se salvin moltes empreses.”

  La Guàrdia Urbana només va posar una mitjana de 4 multes al dia per no portar la mascareta

  El grup municipal del PSC va preguntar per escrit al govern municipal el nombre de multes que havia interposat la Guàrdia Urbana per no dur la mascareta a la via pública. Segons les dades facilitades pel govern municipal, i que ha tingut accés aquest Diari, el dia que més multes van interposar-se va ser el 23 de juliol amb 12 multes. De mitjana, la Guàrdia Urbana de Badalona, almenys durant els mesos de juliol i agost, va ser de 4 multes. Aquestes xifres són molt inferiors respecte a municipis veïns. Per exemple, segons ha fet públic la Policia Local de Santa Coloma de Gramenet, en un matí pot interposar 40 multes, i només en un punt de la ciutat. Tot plegat arriba després de les crítiques de molts restauradors badalonins que han assegurat que el govern del PP no ha sigut contundent amb el compliment de les mesures de seguretat, tant en establiments de la ciutat, com a ciutadans que no estan complint amb la normativa.

  Carles Carvajal

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí