La mostra ‘Passant Pàgina.El llibre com a territori d’art’ conclou a l’Espai Betúlia

    0
    36
    passant_pagina.jpg

    08/06/2013 – L'exposició, que reuneix obres paradigmàtiques de la literatura de la última dècada i dels 60' i els 70', recala a Badalona després d'haver passat per vuit municipis.

    L’Espai Betúlia serà el darrer indret en acollir l’exposició itinerant Passant Pàgina. El llibre com a territori d’art, que es va inaugurar a Granollers el febrer de 2012 i ha visitat vuit municipis més en un itinerari que ha organitzat la Generalitat.

     

    Rocío SC Santa Cruz i Oscar Guayabero comissarien aquesta exposició, que reuneix obres paradigmàtiques de la producció d'aquesta última dècada, especialment dels últims cinc anys, i inclou també referències claus a obres realitzades entre els anys 60 i 70 del s. XX en cada apartat.

     

    Coproduïda per Arts Libris, Raíña Lupa i la Fundació Comunicació Gràfica, Passant pàgina. El llibre com a territori d’art s’articula al voltant del llibre com a forma d’expressió artística, que actualment manté una important vigència entre artistes i creadors gràfics contemporanis. 

     

    La concepció del llibre d’artista va sorgir a la segona meitat del s. XX, quan Edward Ruscha va realitzar la primera edició de Twenty-six Gasoline Stations (26 estacions de gasolina). A partir de llavors, els artistes més avantguardistes decideixen servir-se del llibre com a instrument de ruptura amb l'art anterior, tot i la paradoxa de tractar-se d’un mitjà d'expressió artístic tradicional.

     

    La pervivència d'aquest llegat és el que fa que ara, al segle XXI, el llibre continuï tenint una gran vigència. Aquest fet contradiu als que ja fa deu anys n’anunciaven la seva fi a causa de l'arribada dels nous suports digitals per al text i la imatge, que segons ells, el condemnaven a desaparèixer.

     

    El recorregut de l’exposició

     

    Aquesta és la tretzena mostra itinerant que el Departament de Cultura produeix i ofereix als municipis amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans, en cooperació amb els ens locals. Així, després de la seva estada a Granollers, municipi en què es va inaugurar el febrer de 2012, la mostra es va poder veure a Terrassa, a Cerdanyola del Vallès, a Mollet del Vallès, a Manresa, a Lleida i a Barcelona. L’últim municipi que rebrà l’exposició és Badalona, on es podrà veure fins el proper 26 de juliol.

     

    La mostra s’inclou dins del programa d’exposicions itinerants que el Departament de Cultura ofereix a espais expositius, centres d’art i museus de titularitat municipal amb l’objectiu de difondre les arts artístiques contemporànies en el conjunt del territori català i fer-les més properes a tota la ciutadania. En el cas de les arts visuals, el programa pretén reforçar l’activitat cultural dels municipis, fer més accessible l’art contemporani posant un èmfasi especial en la difusió del patrimoni contemporani públic de museus i col·leccions i augmentar l’interès ciutadà per aquest art.