L’aprenent que s’ha fet mestre

    0
    27
    maxresdefault.jpg

    15/07/2016 – Diego Ocampo es vincularà per les dues pròximes temporades amb el Divina Seguros Joventut.

     

    La Penya ja té entrenador. El gallec Diego Ocampo (Ourense, 1976) ha arribat a un acord amb el club verd-i-negre, segons va avançar ahir al vespre Gigantes. És probable, però, que contractació de l’entrenador d’Ourense no es faci oficial fins a la finalització de l’Eurobasket U18 (30 de juliol-7 d’agost), ja que Diego Ocampo és el seleccionador espanyol. L’acord entre el Divina Seguros Joventut i el tècnic gallec és per les dues pròximes temporades.

     

    Aprenent dels millors

     

    La primera experiència d’Ocampo entrenant li va arribar sent jugador en edat júnior. “Tenia una entrenadora, la Conchi, que a vegades em deixava entrenar els meus companys”, explicava a Somosbasket l’abril del 2016. Un cop abandonades les pistes com a jugador, i mentre estudiava INEF a la Corunya, Diego Ocampo ‘debutaria oficialment’ com a entrenador dirigint els cadets de l’AB Ourense (1996). “Vaig tenir la sort de començar entrenant a equips dolents. Els podia destrossar poc”, reconeixia en el programa de ràdio Foro Deportivo Ràdio al febrer d’aquest any.

     

    Abans i després d’integrar-se dins del staff tècnic de l’EBA de l’Ourense, el nou entrenador del Divina Seguros provaria sort dins del bàsquet femení (Carmelitas Vedruna i Vilagarcia a LF2), experiència que l’ajudaria a aprendre des de nous horitzons.

     

    El 2001, Diego Ocampo assistiria al Curs Superior d’Entrenadors de Bàsquet, compartint aula amb Jesús Sala (Cocinas.com i Fuenlabrada), Willy Villar (director esportiu de l’Estudiantes) i Natxo Lezkano (Toros de Aragua).

     

    Sens dubte, creuar-se a Ourense amb Salva Maldonado li obriria les portes del món professional, ja que en la pretemporada del curs 2002-2003 l’adrianenc el convertiria en el seu ajudant a l’equip de LEB. Diego Ocampo també ‘seguiria’ Maldonado a Tarragona (un any d’ajudant la 2004-2005) i agafaria el relleu de l’entrenador català quan aquest va marxar a las Palmas. Amb només 27 anys, Ocampo gaudiria de la seva primera experiència com a head coach en un equip d’elit.

     

    Després d’aquella etapa s’obriria una nova època d’assistent pel tècnic gallec, el qual podria aprendre al costat de grans referents com Pedro Martínez (Akasvayu Girona i Cajasol), Joan Plaza (Cajasol) i Aíto García Reneses (Cajasol). Finalment, en la temporada 2014-2015, l’UCAM Múrcia confiaria en Ocampo per debutar com a primer entrenador a l’ACB, experiència que repetiria el Movistar Estudiantes un any després i amb resultats diferents. Al gener, Ocampo seria acomiadat després d’un mal inici de lliga.

     

    Essència formativa

     

    “Crec que un entrenador és de formació sempre. Primer perquè un tècnic té una responsabilitat molt alta, ja que és algú que intenta ensenyar alguna cosa a una altra persona. Per formar t’has de formar, fet que t’obliga a estar aprenent constantment”.

     

    Amb aquestes paraules, Diego Ocampo signava la seva carta de presentació després de fitxar pel Movistar Estudiantes (2015-2016). Segons el preparador gallec, per aconseguir que un jugador evolucioni “el més important és que qui vulgui aprendre ho desitgi de debò”.

     

    Un cop rellevat del seu càrrec a Magariños, Ocampo no es quedaria quiet; tot el contrari. “Ara mateix tinc nous objectius. Em vull formar el millor possible en altres àmbits i apartats. Veig entrenar a equip i busco millorar en coses lligades directa o indirectament al bàsquet. Vull estar més preparat quan m’arribi una nova oportunitat”, relatava a Somosbasket abans de fitxar per la Penya.

     

    En aquesta entrevista, el nou entrenador del Divina Seguros Joventut exposava de forma nítida què és allò que ha de tenir un tècnic d’ACB per aconseguir mantenir-se a l’elit. “La Lliga Endesa és una competició molt exigent. S’ha de tenir una gran formació, acumular vivències i saber estar en els bons i els mals moments. S’ha de saber relativitzar i tenir humilitat per entrenar a diferents nivells com han fet Pedro Martínez, Maldonado o Aíto”, argumentava Ocampo.

     

    El tècnic que s’asseurà a la banqueta de l’Olímpic a partir del pròxim curs és un ferm defensor del treball amb el planter, condició indispensable per dirigir la nau verd-i-negra.

     

    “S’ha de transmetre als jugadors el perquè de les coses i ensenyar-los a prendre una decisió en funció del defensor”, relatava Diego Ocampo en una xerrada feta durant l’edició del 2011 del campus JGBasket.

     

    “A la cima només hi arriben els escollits, però alguns jugadors no ho aconsegueixen perquè en el bàsquet formatiu sempre es prioritza la competició i no es treballen els valors de les persones. Jo crec que s’han d’assolir objectius realistes i que no val guanyar de qualsevol manera. S’ha de fer d’una forma determinada on el com és bàsic. Vivim en una societat on prima la immediatesa, però és important veure què passa a llarg termini”, exposaria en aquest campus.

     

    Model de club

     

    La seva àmplia trajectòria dins de l’ACB i el seu pas per múltiples entitats ha permès a Diego Ocampo construir un model ideal de club. Segons explicava al programa radiofònic Foro Deportivo Radio, ell sempre aposta “per un creixement progressiu dels clubs”, ja que “és impossible construir el millor equip de cop i tirant de talonari”. Per Ocampo “és millor construir de mica en mica, tant la plantilla com el staff tècnic”.

     

    El context ideal és “disposar d’una columna de cinc o sis jugadors que ajudin a adaptar-se als nouvinguts”. A més, “també s’ha de cuidar molt els mitjans de comunicació i l’afició”. “Si treballes bé el planter i ets capaç de donar oportunitats als joves, fidelitzes aficionats”, assegurava Ocampo a Foro Deportivo Radio.

     

    Els seus mestres

     

    Compartir banqueta amb grans referents del bàsquet espanyol i europeu ha ajudat molt el nou tècnic del Divina Seguros Joventut a agafar experiència i a aprendre dels millors.

     

    “D’en Salva destacaria la seva naturalitat i l’equilibri personal i professional que té. Els seus equips desprenen això”, valorava Ocampo. “De Pedro Martínez destacaria el seu mètode, de Joan Plaza l’ambició i d’Aíto la seva condició de mestre de mestres”, afegia tot seguit el tècnic d’Ourense.

     

    Això sí, malgrat tenir grans referents, Diego Ocampo defensa la collita pròpia. “Ocampo ha de crear el seu bàsquet. Actualment, l’accés a la informació és tan senzill que la gent només es dedica a copiar i a pensar poc. A mi m’agrada crear un estil i entrenar en funció de com sóc com a persona i en com entenc la vida”. Queda tot dit.