L’educació en construcció

    0
    73
    montigala.JPG

    22/03/2013 – L’inici de la crisi i les retallades va deixar molts projectes de remodelació i construcció d’escoles en estat de paràlisi; alguns centres badalonins continuen patint les conseqüències d’aquest mal.

    L’esclat de la crisi va afectar i va paralitzar centenars de construccions arreu de Catalunya. Moltes formen part avui d’un paisatge desolador que sembla no veure final; d’altres, com són els edificis educatius, continuen lluitant per tirar endavant i donar resposta a molts pares, mares i nens. A Badalona, diverses escoles van veure truncat el seu aixecament, remodelació o projecció per l’inici de les retallades i continuen soportant, entre parets malmeses o de mòduls prefabricats, endarreriments i situacions provisionals que s’allarguen més i més.

     

     

    CEIP LOLA ANGLADA

     

    La nova escola Lola Anglada, situada als terrenys de Ca l’Arnús de Canyadó, és una realitat a mitges. Els cursos d’Infantil es van traslladar el 2010 a una nova instal·lació, 1ª fase del pla conjunt; els de primària, però, continuen a l’antic edifici, cada dia més atrotinat. El projecte encara s’ha de cristalitzar en dues fases més: la construcció d’un altre edifici de planta baixa i dos pisos, a més dels annexos, pistes esportives i gimnàs. Pares i mares porten mesos preocupats pel lent ritme de les obres. Fa pocs dies es van reunir amb els serveis territorials de la Generalitat, que els hi han confirmat una sèrie de dates definitives. La 2ª fase de la construcció s’hauria d’acabar durant els propers mesos, i deixar pas al desenvolupament de la 3ª fase, ja licitada, els mesos de juliol i agost. D’aquesta forma, en principi, l’escola estaria finalitzada pel proper curs, encara que el trasllat complet des del vell edifici hauria de ser ‘express’, si és que es compleixen els terminis. El que sí sembla una utopia, ara per ara, és la conversió de l’antic Lola Anglada en un nou institut, tal i com es va preveure inicialment.

     

     

    ESCOLA MONTIGALÀ

     

    Pares i mares del barri van matricular els seus fills el curs 2009-2010 en vistes a la construcció d’un col·legi, per valor de 4 milions d’euros, que estaria finalitzat en un any. L’obra es va arribar a licitar però, amb el canvi de 2010 a la Generalitat, el projecte va quedar paralitzat i fora dels comptes autonòmics. Des de 2009, uns pocs mòduls prefabricats han conformat la totalitat de les instal·lacions d’un centre educatiu que ja acull uns 125 nens i nenes de entre 3 i 8 anys. AMPA i membres del centre han exigit una sèrie d’adequacions per complir les condicions bàsiques de qualsevol escola. Enguany, l’Ajuntament ha instal·lat una pista de mini bàsquet, on els alumnes poden fer en condicions òptimes l’educació física i la psicomotricitat, activitats que han estat duent a terme als interiors dels barracons durant tres cursos. La comunitat del centre i el Consistori esperen els pressupostos de la Generalitat per saber si hi haurà novetats aquest 2013.

     

     

    ESCOLA BADALONA PORT

     

    Situació molt semblant es viu al Badalona Port, una altra de les escoles ‘barracó’ de la ciutat. El 2010 va obrir a l’entorn del port amb la promesa de consilidar-se com una instal·lació amb molt potencial. Després de tres anys, el projecte no tira endavant. I és que, per continuar, el centre necessita tenir lliures els terrenys de la fàbrica de Can Badrinas, adjacent als mòduls prefabricats on actualment estudien els nens i nenes. No serà fins a finals d’aquest any quan es pugui obrir un període de reparcel·lació, mitjançant el qual l’Ajuntament pugui fer-se càrrec d’aquests terrenys, encara avui de propietat privada, i donar llum verda a les tramitacions per a les obres. L’escola esperava, almenys, tenir una pista esportiva enguany per l’esbarjo i activitats físiques dels nens, igual que a Montigalà. Des d’Educació, però, expliquen que el Consistori no podrà instal·lar fins el curs vinent el nou equipament per falta de recursos.

     

     

    ESCOLA LES CIÈNCIES

     

    Fa uns 4 anys, es projectava una nova escola al barri de Bufalà, l’embrió de la qual van ser uns barracons que, encara a dia d’avui, acullen un total de cinc cursos d’Infantil i Primària amb uns 150 nens. La crisi i el canvi de govern van endarrerir la construcció del nou edifici, que es va iniciar l’abril del passat 2012. La comunitat educativa del centre es va felicitar perquè semblava que podria estar enllestit pel curs 2012-13. No ha estat així, i des de desembre, el ritme de treball és molt lent, explica l’AMPA. Fa pocs dies, Ajuntament i Generalitat els han assegurat que la nova escola serà una realitat pel proper curs. Desconfiats pels incompliments dels darrers anys, els pares i mares no poden fer res més que esperar que aquest cop sigui cert ja que, diuen, l’espai als actuals mòduls s’ha acabat, i sense pati, gimnàs o aula d’informàtica, per nombrar algunes mancances, l’educació dels seus fills no és completa.

     

     

    VENTÓS MIR

     

    El Ventós Mir és un dels edificis més antics de la ciutat. La falta d’espai i antiguitat de l’estructura van donar pas, fa cinc anys, a la idea d’aixecar una escola completament nova per a dues línies d’Infantil i Primària. Mentrestant, per pal·liar la situació, es van col·locar dos barracons on ara fan classe els nens de P3, P4 i P5. Els terrenys on s’hauria de construir el nou centre és el solar de l’Estrella, a la rambla de Sant Joan; el problema és que encara s’han de realitzar diferents tràmits urbanístics per poder cedir a la Generalitat l’espai on projectar l’escola. L’Ajuntament informava a l’AMPA que a finals de primavera començarà a haver-hi moviment.

     

    IES VENTURA GASSOL

     

    Centre que va ser dissenyat per a nens de fins a 12 anys i que, fa unes dues dècades, va començar a ser utilitzat com institut per a adolescents majors de 12. La instal·lació, evidentment, no estava adaptada als seus nous usuaris i durant anys, centre, pares i mares han reivindicat un nou edifici. El 2010 es va elaborar i pressupostar un projecte que, amb el canvi de govern, va quedar paralitzat. Les últimes notícies que tenen de la Generalitat és que el Ventura Gassol és un institut de construcció prioritària, però que, almenys en 10 anys, no hi haurà recursos econòmics, explica l’AMPA. Fins aleshores, la comunitat haurà de conformar-se amb arranjaments que facin menys difícil el dia a dia, com la instal·lació de nous lavabos que l’Ajuntament va dur a terme a principis d’aquest curs.