Les ciutats metropolitanes es conjuren contra els preus abusiu dels lloguers i les ocupacions mafioses

  0
  IMG_0648.JPG

  06/04/2017 – Limitar els preus dels lloguers o lluitar més contundentment contra les ocupacions mafioses són algunes de les demanes que els municipis més poblats posen sobre la taula.

  Alcaldesses i regidors de les sis ciutats metropolitanes més poblades, Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Terrassa, s'han reunit aquest dimecres per fer pinya en defensa de les polítiques pel dret a l'habitatge, exigint més eines i recursos a les administracions supramunicipals per fer front a l'emergència habitacional i les problemàtiques derivades.

   

  En aquest sentit, denuncien la voluntat del govern espanyol d'impugnar la Llei 4\/2016 i exigeixen al Govern que impulsi la legislació catalana i la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a l'Habitatge. L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha fet d'amfitriona de la trobada i ha avisat que aquesta nova "amenaça" agreuja la situació de moltes famílies i ha demanat posar "en primera línia" les polítiques públiques pel dret a l'habitatge.

   

  En aquest sentit, els ajuntaments recorden que la inversió de l'estat espanyol en polítiques d'habitatge és de només el 0,058%, en front el 1,8% que hi destina França –vint vegades més–, i que els recursos destinats al Pla Estatal de l'Habitatge, que és la principal font de finançament de les polítiques d'habitatge a Catalunya, s'ha reduït el 70% en els últims anys.

   

  Limitar els preus abusius dels lloguers

   

  Un dels punts més reivindicats aquest dimecres ha estat la implantació d'un topall dels preus del lloguer. Segons l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, cada vegada hi ha més persones que no formen part dels col·lectius més vulnerables que tenen dificultats per accedir a un lloguer: "Cal que hi hagi uns preus que puguin ser pagats", ha etzibat. En aquest sentit, Colau també ha explicat que cal un canvi de regulació, no només per evitar noves pujades de preus, sinó per "revertir anteriors pujades i regular uns preus que ara són abusius”. L'alcaldessa recorda que altres ciutats europees ja tenen aquesta regulació i assegura que és només qüestió de "voluntat política".

   

  Lluitar contra les màfies d'ocupacions de pisos

   

  Les primeres regidores de Santa Coloma i Barcelona s'han referit també a les ocupacions il·legals d'habitatges per part d'organitzacions mafioses, que redueixin el parc d'habitatge social a les ciutats. Colau ha reclamat més recursos per al cos de Mossos d'Esquadra perquè investigui aquests casos. Des de Santa Coloma, Núria Parlon, avisa que aquestes situacions "dificulten la convivència", i que cal una normativa que diferenciï entre ocupacions en casos de necessitat i d'aprofitament il·legal.