Les famílies del Ventós Mir es mobilitzen a la Plaça de la Vila dilluns 16 de setembre coincidint amb el Ple

    0
    44

    Confien en tenir accés aquesta setmana a la informació actualitzada del procés de construccó del nou centre, després d’haver hagut de demanar la mediació de la Comissió de Transparència per disposar de dades rigoroses i reals

    La plaça d’Ernest Lluch serà dilluns a les 16.30h el punt de trobada de les famílies de l’escola Ventós Mir per concentrar-se i anar cap a la Plaça de la Vila per manifestar-se mentre se celebra el Ple municipal (18.00h). L’acte de protesta forma part de les diferents mobilitzacions que les famílies d’aquesta escola han convocat durant tots els anys que esperen que es faci realitat la construcció del nou centre a l’antic terreny de l’Estrella. El col·lectiu que lidera les protestes ha fet arribar un comunicat a totes les famílies per exposar la fotografia del moment actual, amb un àlbum més nostàlgic d’instantànies destacades dels darrers anys. La principal queixa, molt generalitzada en moltes entitats de la ciutat, és que s’han fet “moltes promeses i declaracions  en relació a l’escola nova, que actualment seguim en el mateix punt i que no hi ha cap fet que demostri que s’ha avançat al respecte”, es llegeix en el comunicat.  Després de la darrera reunió mantinguda el dia 6 de setembre, forçada a través de la Comissió de Transparència de la ciutat, confien poder consultar “en els propers 15 dies” l’expedient on es recull la informació de tot el procediment.

    En quin punt es troba el projecte: full de ruta fins a la nova escola

    El primer pas per a la construcció de l’escola nova és realitzar una excavació arqueològica en els terrenys de l’antic soclar de l’Estrella per deixar-los a punt per a poder iniciar la construcció del nou centre escolar. Però fa anys que s’està pendent de la licitació d’aquests treballs. A l’àrea de l’Estrella es van localitzar valuoses restes arqueològiques d’una vila romana situada en els, llavors,  suburbis de l’antiga Baetulo dedicada a la producció i exportació de vi per tot l’Imperi.  L’endarreriment per fer realitat el centre està relacionat amb el retard en les tramitacions, i no pas en la manca de recursos. Aquest projecte, l’estudi arqueològic, es va redactar al maig de 2023, i  només falta que l’Ajuntament el liciti.  Des de l’Ajuntament aludeixen al col·lapse a contractació per no tenir-lo a punt. Tanmateix, l’AFA comparteix que “ens hem assabentat per altres vies que la licitació de les excavacions ha tingut un defecte de forma, ja que s’ha de fer com a obra i no com a servei. Això vol dir que trigarà més temps”

    Quant al finançament, l’Ajuntament es va comprometre  i va aprovar en un ple municipal  del desembre de 2020, durant  l’anterior etapa del govern Albiol, a avançar els 5,6 milions d’euros pressupostat el projecte. El conveni diu que la  Generalitat els aniria pagant, en partides de 1,8 milions els anys 2024, 2025 i 2026. Evidentment,  la comunitat educativa dona el 2024 per perdut. De manera que es podria situar el nou centre cap al 2027.

    Apel·lar a la llei de transparència i al dret a ser informats

    La mobilització el dia 16 de setembre es farà en la setmana en què, previsiblement, les famílies podran consultar tota la informació de primera mà. Així es va acordar en la reunió mantinguda el dia 6 de setembre, forçada davant de les denúncies de pares i mares a la Comissió de Transparència Municipal.  “Hem demanat a l’Ajuntament accedir a l’expedient de la construcció de l’escola, petició que vam fer al juny, però encara no n’hem pogut tenir accés. Novament hem hagut de demanar a la Comissió de Transparència que vetlli pels nostres drets vulnerats sistemàticament per l’Ajuntament”. En principi, comparteixen, després de la mediació del 6 de setembre l’acord és deixar-nos veure l’expedient de les dues escoles -Ventós Mir i Badalona Port- en 15 dies.

    La comunitat del Ventós Mir repassa l’itineri realitzat en els darres mesos. Diuen que durant el curs passat, el tercer tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit de Territori i Sostenibilitat,  Daniel Gracia, es va reunir dues  vegades amb representants de les famílies i els  va exposar un calendari, de manera verbal, on projectaven les dates aproximades per a la construcció de l’escola. Però mantenen que  les previsions no s’estan ajustant a la realitat.
    Davant de tot això, ja en el 2024 l’AFA de l’escola Ventós Mir i Badalona Port -que es troba en una situació força semblant- van portar dues vegades a l’Ajuntament a  mediació a través de la Comissió de Transparència  per reiterades faltes de resposta a les  instàncies de les famílies. En la primera reunió, l’Ajuntament va afirmar, sempre segons l’AFA,  que no els donaria cap informació per escrit ni faria actes de les reunions, que no faria cap comissió de seguiment, ni tindrem cap persona referent que ens anés informant, es nega a fer una comissió d’obres… En la reunió sí que es va poder arrencar el  compromís d’anar-los informant de la situació.  En el ple de juliol de 2024,  arran de les mobilitzacions del col·lectiu, Gracia va dir que es reuniria amb les famílies, però a última hora va anul·lar la reunió.  Confien en els acords del dia 6 per poder accedir-ne. Tot aquest procés està a punt de ser denunciat, avancen,  al Síndic de Greuges.

    Oblidar-se del centenari en el nou centre 

    L’Escola Ventós Mir és un centre històric de Badalona ubicat en un edifici que va entrar en funcionament com a escola l’any 1926. Té una línia i mitja de curs repartits entre l’edifici i una ampliació feta l’any 2008 mitjançant la instal·lació de mòduls prefabricats en un solar proper a l’edifici principal.  El nou centre que s’ha de construir a l’antic espai de la fàbrica Estrella  contempla un edifici de dues línies, situat entre el carrer Torrent de la Batllòria, el carrer de la Camèlia i la rambla de Sant Joan.  Ara que ja es passa d’esperar tenir-lo al  2026 a pensar que de manera optimista es podrà estrenar el 2027 decau la idea d’haver pogut celebrar el centenari en el nou centre.

    La lesió als Drets dels Infants
    En les converses mantingudes amb representants de les entitats de l’àmbit educatiu ,  totes les persones fan referència i lamenten que el retard en procediments administratius està lesionant el dret bàsic dels infants a l’educació en  condicions dignes.  “Amb tot això us recordem que les lleis del nostre país, com la Constitució a l’art. 39, el Decret 63/2022 en l’art. 2 i 13 i l’adhesió a la Convenció dels drets dels infants, posen en relleu que l’Administració està subjecta a l’interès superior de l’infant en les seves decisions, fet que incompleix aquest Ajuntament. Com a AFA volem denunciar el tracte discriminatori que estem rebent i la manca de transparència del procés”, manifesten en l’escrit.

    La comunitat amplia focus respecte a la situació del centre i comparteix d’altres temes pendents. ” I mentrestant, comencem el curs a la nostra escola amb una flagrant mancad’espais, de solucions a la pacificació escolar, d’agents escolars, d’ombres a l’estiu, de manteniment de les instal·lacions (que són propietat municipal)”.”Diguem prou i exigim una inversió real de recursos per a la nostra escola actual i futura, tal i com marca la llei.”

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí