Les Festes de Maig i les entitats que hi participen: Els Miquelets

    0
    32
    Isidre Aliè - Miquelets de Badalona.jpg
    Els Miquelets de Badalona celebren, enguany, el seu 15è aniversari. És per això que tenen preparada una diada diferent. Tot i que participen durant l’any a diferents festivitats de la ciutat, les Festes de Maig és un dels moments més esperats. En parlem amb l’Isidre Aliè, el cap de colla de Miquelets.

    D’on sorgeixen els Miquelets de Badalona? 
    No teníem cap referent històric de trabucaires a Badalona, però sí en canvi dels “Miquelets”. Doncs al Pla del Campament, prop de Sant Jeroni de la Murtra, durant la Guerra del Francès, hi havia un destacament força nombrós.

    Fa 15 anys que existiu a Badalona. Com va sorgir i quina acollida va tenir?
    Miquelets de Badalona es va fundar l’any 2003 fruit de la voluntat d’una colla d’amics compromesos en el món de l’associacionisme i la cultura badalonina: crear una colla de trabucaires a la nostre ciutat. Al principi no va ser fàcil, la gent ens relacionava amb el món militar.

    Aquest any esteu de celebració. Què teniu preparat?
    Amb motiu del nostre aniversari, hem preparat un format de diada força diferent, tot i que s’inicia de la manera tradicional, amb un cercavila, l’acte central serà un ball parlat, on de manera teatralitzada farem un breu  repàs històric dels Miquelets i els seus predecessors, començant pels Almogàvers i acabant amb la Guerra del Francès.

    D’on surten els vestits, els trabucs i la gent que forma els Miquelets?
    El nostre vestuari reprodueix el de l’època de la “Guerra gran” (1793-1795). Els colors han estat adaptats incorporant el blau del nostre mar i l’acarbassat del “micaco”.

    Com prepareu les Festes de Maig?
    Preparar unes festes o qualsevol acte comporta una  feina considerable , ho fem  perquè en gaudim i ens agrada. Cal preparar l’acte, fer assajos i començar a  aprovisionar-nos de la pólvora necessària.

    El dia del pregó vau fer una salva davant el Sant Anastasi. Quina simbologia té?
    Tot l’acte del pregó esta  protocolaritzat i la simbologia es present en tot l’acte. Miquelets amb el nostre ball parlat, ens oferim com Guardia d’Honor a la Corporació Municipal i convidem a  tothom, a anar a posar el mocador al Sant, com acte festiu. Un cop els Castellers han posat el mocador, la salva  de Miquelets, rendeix honors, no nomes al Sant sinó a tota la ciutadania i a les entitats que fan possible la festa.

    Què els diríeu a aquells que es queixen del soroll de les salves?
    És comprensible que no a tothom li agrada el soroll, i és un tema recurrent a totes les colles de grans ciutats, on la contaminació acústica és molt alta.  Nosaltres procurem  avisar amb temps abans de disparar, no obstant en un cercavila és impossible  controlar-ho tot.. l’únic que  podem di, és que les festes són  també això , foc, soroll i musica, i que s’ha de gaudir de elles, i si cal, fer servir protecció auditiva.

    Els Miquelets esteu estretament lligats a la festa. Feu altres activitats durant l’any?
    Doncs si, dins Badalona, també participen  a la Festa Major d’agost, La  Festa Medieval i la Rebuda de la Flama del Canigó. Fora de Badalona, participem de manera regular en la commemoració anual de la Batalla del Bruc, a Montgat, a l’acte previ a la diada de l’onze de setembre. A la Batalla de Sta. Coloma dins la Guerra del Francès, i al Mata-degolla de Sant Quinti de Mediona,que recrea fets històrics de la Guerra de Successió.

    Alguna anècdota dels Miquelets i les Festes de Maig?
    Quan ja tenia més confiança amb la pólvora i el trabuc, dins l’actuació de la Passada del Sant, en la seva arribada al Carrer de Sant Anastasi, on fem una salva, no recordava que el tret anterior va fallar i vaig tornar a carregar una dosi de pólvora. Al no ser conscient que portava doble càrrega, el retrocés de l’arma, va fer que el trabuc sortís  disparat cap enrere, fins arribar al mig  de la Via Augusta. Això em va servir per tenir clar que per molt temps que portis en aquest “ofici” no es pot jugar amb pólvora i s’ha de gaudir de la festa sense oblidar mai el que portem a les mans.