L’oposició rebutja els pressupostos i el PP els aprova en Junta de Govern

  0
  IMG-20140214-WA0027.jpg

  15/02/2014 – Després de ser rebutjats al ple extraordinari d’ahir al matí, el Partit Popular els va aprovar de forma inicial en Junta de Govern unes hores més tard; el Ple va estar marcat per una protesta ciutadana.

  Els pressupostos ja estan en marxa. Després de ser rebutjats al ple extraordinari d’ahir al matí, tal i com va avançar aquest diari, el Partit Popular els va aprovar de forma inicial en Junta de Govern unes hores més tard. Tot i els vots contraris de PSC (9 regidors), ICV-EUiA (3) i el regidor no adscrit, i l’abstenció de CiU (4), la nova reforma de l’administració local permet que l’executiu municipal aprovi els pressupostos en solitari, atès que durant el 2013 l’Ajuntament va funcionar amb comptes prorrogats. A partir d’ara, doncs, s’obre un procés en el que els diferents grups municipals podran presentar les seves propostes de modificació abans de l’aprovació definitiva.

   

  Una de les qüestions més destacables de la sessió va ser l’enfrontament directe entre PSC i CiU. A banda de les crítiques cap als comptes municipals que ha presentat el govern, i que venien expressant els darrers dies, els socialistes van censurar l’abstenció de CiU i van acusar la federació nacionalista de tornar a recolzar l’equip de Garcia Albiol. El cap del grup convergent, Ferran Falcó, va argumentar que un vot en contra no hauria suposat cap canvi, ja que el PP hauria aprovat els pressupostos igualment, però que l’abstenció els ha permès pactar i incorporar inversions que creuen necessàries. Tanmateix, i en al·lusions a la reprovació socialista, Falcó va manifestar que qui més està ajudant a l’enfortiment d’Albiol no és CiU, sinó “els que fan campanyes absurdes que afavoreixen el govern municipal”, en referència a PSC i ICV-EUiA.

   

  Els ecosocialistes, per la seva part, han tornat a fer molt d’èmfasi en la “manca d’informació i de participació”. La coalició titlla aquests pressupostos d’opacs i critica la falta de voluntat de diàleg i negociació de l’executiu ‘popular’, així com la nova llei que permet que el PP pugui aprovar els comptes en Junta de Govern.

   

  Un ple marcat per la protesta ciutadana

   

  La falta de transparència va ser un dels motius que va esgrimir un grup de veïns i veïnes per manifestar-se durant la sessió a la sala de plens. Una desena de persones, la majoria integrants de grups locals com Àgora Ciutadana, CUP o Auditoria del deute, van mostrar, durant una estona, cartells en els que es podien llegir expressions com “opacitat” o “corrupció”. Encara que l’alcalde els va demanar seure per poder continuar a la sala, l’oposició entenia que no interrompien el debat. Finalment s’han pogut quedar fins que Garcia Albiol he demanat que es retiressin per no guardar silenci. Els protestants han marxat exigint més transparència cap a la ciutadania.

   

  El pressupost de l’Ajuntament ascendeix a la quantitat de 152.021.543,64 €. El general consolidat, compost pel pressupost de l’Ajuntament, els organismes autònoms i les societats municipals, a 253.120.362,11 €.

   

  Els socialistes, per un fons d’emergència social

   

  Una de les propostes que el PSC troba a faltar dins el pressupost és un fons de contingència social per tal de recolzar aquelles persones que no puguin fer front a pagament d’hipoteques, impostos o serveis bàsics. Tanmateix, destaquen, entre d’altres qüestions, destinar els 12 milions del projecte de la piscina altres prioritats, reobrir el Casal de Pares i Mares, materialitzar una partida per a la socialització de llibres de text i, sobretot, més recursos per a plans d’ocupació propis.

   

  CiU vol inversió al Centre

   

  El president de Convergència i Unió, Ferran Falcó, va afirmar que no accepten “les reduccions en partides de promoció econòmica, cultura i esports del pressupost ordinari” i que miren “amb prudència el pla d’inversions acordat mentre no hi hagi un calendari ben definit per a cada obra”. Sobre les previstes, Falcó va destacar que es faran a tots els barris de la ciutat, i que, “després d’anys de manca d’inversió en via pública, els barris del Districte 1 rebran un terç de la inversió total”, per a arranjar espais degradats pel seu ús intens, com ara carrers comercials o places com la dels Països Catalans o la de Montserrat Roig, així com carrers com el de Coll i Pujol. Falcó ha destacat que “només en obres d’asfaltat, el compromís és que en el conjunt de barris de la ciutat s’inverteixin més de 2,3 milions d’euros”.

   

  Falcó també va destacar, sobre el projecte de piscina olímpica, que “no ha de ser la piscina de Mireia Belmonte, sinó la piscina de la gent”, i que per això cal “consens polític i consens social, i un estudi de viabilitat sòlid que garanteixi que la ciutat pot assumir aquesta infraestructura”. El líder de CiU considera que cal dignificar les que ja existeixen i que, si es pot, fer-ne de noves. 

   

  ICV-EUiA proposa un pla transversal contra la pobresa

   

  ICV-EUiA ha proposat alternatives al Pressupost 2014 i ha exigit un pla de govern que guiï les polítiques municipals, incloent-hi un Pla transversal de lluita contra la pobresa. Entre les propostes, hi ha 1.200.000 euros per ajuts individualitzats contra la pobresa, convenis amb les entitats juvenils, un programa de formació per a persones en atur de llarga durada i la inclusió d’1,4 milions d’euros per garantir la totalitat de les beques menjador.

   

  Pel que fa al pressupost d’inversions, el regidor Àlex Mañas també ha reclamat 3 milions per a manteniment i millora dels centres educatius públics i 800.000 euros per a la construcció de l’equipament cívic del carrer Apenins.

   

  Per finançar aquests increments, la coalició planteja fer ús dels 765.008 euros del Fons de Contingència, reduir les despeses en comunicació i renegociar els contractes de serveis públics externalitzats. A més, reclama la renegociació de pagament d’interessos bancaris, i recorden les al·legacions presentades en les Ordenances Fiscals, on també hi havia propostes d’increment d’ingressos per a l’Ajuntament de Badalona.