“M’agrada que un dibuix molt meu passi a ser de tota la ciutat”

  0

  Entrevista a Montserrat Silvestre, creadora del Dimoni de les Festes de Maig 2022

  El Dimoni ‘Amunt la llum!’, un figura que representa la cobdícia i la relaciona amb la pujada del preu de la llum, ha estat el disseny escollit per protagonitzar la Cremada d’enguany. La seva autora és Montserrat Silvestre, una jove de 24 anys que compagina els seus estudis de darrer curs de comunicació audiovisual amb la feina. Silvestre està molt implicada en el teixit cultural i associatiu de la ciutat des de ben petita i actualment forma part de la Colla de Geganters de Badalona, dels Castellers de Badalona i de la Mulassa.

  Per què vas fer un disseny de Dimoni?

  Doncs tot va començar fa sis anys. Amb el meu amic Gorka va sorgir la idea de presentar-nos al concurs del disseny del Dimoni. Vam començar a participar-hi i, al cap del temps, vaig passar a fer els dissenys jo sola, de manera individual. Aquest any es veu que la meva proposta ha agradat i he pogut guanyar.

  En què t’has inspirat?

  Els dissenys que he fet han canviat molt amb els anys. Els dos primers tenien la visió conjunta d’una altra persona. Però els anteriors que havia fet tenien una cosa en comú: que el Dimoni no acabava de ser el dolent. És una cosa que aquest any sí que he volgut remarcar molt. També he volgut recuperar l’estètica dels Dimonis dissenyats per Miquel Xirgu durant 50 anys. Els colors primaris, la forma cònica de les banyes, les dents… Tots aquests elements característics els vaig anar identificant observant diversos dissenys d’en Xirgu i els he volgut integrar en la meva proposta. M’ha agradat molt que la gent m’hagi reconegut que el Dimoni d’enguany els recorda al Dimoni clàssic.

  Quin procés creatiu has seguit?

  Tot va venir a través d’una exposició que es va fer al Centre Cultural El Carme, on es recuperava la història dels Dimonis Xirgu. A partir d’aquí, vaig començar a fer recerca d’imatges i d’articles a internet. A partir d’aquí, vaig identificar els elements més característics del personatge per poder començar a fer el dibuix. La veritat és que tot el procés va sortir bastant natural i bonic.

  Què ha suposat guanyar el concurs?

  El moment on l’Ajuntament em notifica que he guanyat el concurs va ser èpic. Em va trucar la regidora i jo estava en un bar. Em vaig quedar en xoc. Vaig començar a cridar que havia guanyat el concurs, mentre la regidora em deia que ho mantingués en secret uns dies. Tot plegat ha estat un procés molt positiu. El dia que va sortir a la llum el disseny, l’estima i el suport va ser espectacular. A nivell personal, crear el Dimoni d’engany és una fita molt important. Des dels 6 anys participo activament a les Festes de Maig, formant part de la Colla de Geganters de Badalona. Com a badalonina, és un somni fet realitat i tot un honor. M’agrada pensar que una cosa que era molt meva, un dibuix, ara passa a ser de tota la ciutat. A més, després de dos anys sense una Cremada com toca, encara és més especial.

  Què sentiràs quan vegis el Dimoni?

  El constructor, en Ramon de los Heros, m’ha obert les portes del seu taller per veure com funciona el procés, però encara em costa de creure que el meu disseny passarà a ser un Dimoni físic. El dia que el vegi plantat a la platja, ploraré. Només espero que tota la gent de Badalona el gaudeixi al màxim durant els dies que estarà amb nosaltres. Personalment, em sento molt afortunada, sobretot perquè aquest any Badalona sentirà una emoció extra per viure unes Festes de Maig normals. Que la gent s’emocioni i gaudeixi de la Cremada al màxim!

  Per què vas decidir parlar sobre el preu de la llum?

  Sempre que faig un disseny o un dibuix, plantejo una pluja d’idees per escollir el concepte sobre el qual vull parlar. Pel Dimoni, tenia dos temes: la pandèmia i la pujada del preu de la llum. Vaig descartar el coronavirus per, d’alguna manera, fer un pas endavant, deixar-lo en un costat, perquè encara conviu entre nosaltres, i avançar. Volia tractar un tema que a tots ens ha afectat i amb el qual convivim cada dia. Tots els subministraments no han parat de pujar en els darrers mesos, i penso que calia aixecar la veu.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí