Reportatge: Més d’una dècada llençant aigua a Canyet

  0

  L’any 2024 s’acabaran les obres d’una canonada d’ATLL que segueix llençant al mar litres d’aigua cada dia a la riera de Canyet

  Si algun cop has pujat per la riera de Canyet, ben segur que t’has fixat en el canal d’aigua que deixes a la teva esquerra. Aquesta aigua segueix el seu curs fins a una claveguera i desemboca directament al mar. No us heu preguntat mai d’on surt? La resposta no està clara: l’últim estudi és de fa més d’una dècada en el que s’assenyala que l’aigua porta clor, és a dir, que en part prové de la pèrdua d’una canonada d’aigua tractada. A més, aquesta aigua surt directament d’una font que neix d’una mina d’aigua de la masia de Can Coll, a la Torre de Codina. En detectar aquesta pèrdua, ATLL es va comprometre a fer unes obres de forma immediata per reparar la canonada. Som a 2022 i, segons la mateixa empresa ATLL, les obres encara no han iniciat el seu darrer tram. Cap estudi ni de l’Ajuntament, ni de l’empresa Aigües Ter Llobregat, pot determinar quants litres d’aigua exactes es perden al dia.

  La reparació de la canonada

  La canonada és de difícil reparació, ja que porta l’aigua des de la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, fins a la de Trinitat i conforma una de les artèries de distribució d’aigua de Catalunya. No es pot deixar fora de servei per fer reparacions, ja que deixaria d’abastir a gran part Barcelona i rodalies. Per això, les obres han consistit en la construcció d’una canonada paral·lela que actualment encara està en construcció, i li falta del darrer dels quatre trams que permetrà fer el desdoblament. És un tram d’uns 6 quilòmetres que actualment està en fase d’informació pública.

  Els litres i litres que es perden cada dia per aquesta riera no es poden calcular de forma exacta. El darrer estudi del 2008 marca que al llarg de tota la canonada que va de Cardadeu a la Trinitat hi havia 12 fugues que perdien 11 milions de litres al dia. Quan es va fer aquesta canonada es van afectar alguna de les mines, inclús el mateix propietari de Can Coll es va posar en contacte amb l’Ajuntament. Des de la regidoria de Medi Ambient del mateix Ajuntament desconeixien si s’havien fet les obres de reparació de la canonada.

  Les solucions per la pèrdua d’aigua

  Una de les solucions que es va trobar des del consistori en aquell moment va ser la construcció d’un dipòsit en el parc del G4 situat al barri de Montigalà de Badalona i canalitzar una part de l’aigua. La resta de l’aigua no canalitzada és la que s’allunya de Can Coll cap al mar sense que ningú l’aprofiti. En episodis de calor i possible sequera que viurem al llarg dels pròxims anys costa entendre com es deixen escapar litres d’aigua tractada i no s’aprofiten, com és el cas del dipòsit del parc G4 que es fan servir pels serveis de neteja. Des de l’Associació de Veïns de Canyet denuncien que una de les possibles solucions per recaptar aquesta aigua seria a través d’un altre dipòsit com el de G4, encara que això seria molt costós.

  Des de l’Associació de Veïns de Canyet, ens expliquen que “el problema va més enllà de l’aigua. Ens hem de fixar en on neix aquesta aigua, a la mateixa torra Codina.” Asseguren que “les masies de Canyet són un patrimoni cultural molt valuós a Badalona que fa anys que la ciutadania els hi gira l’esquena”. Una part lluny del centre i a prop de les muntanyes on sovint queden desconnectades del Centre i de les decisions tant polítiques, com urbanístiques.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí