Nit de Sant Anastasi sense cremada del Dimoni, la segona en 80 anys

  0
  134

  La Cremada del Dimoni es fa a la platja de Badalona a la Nit de Sant Anastasi, el 10 de maig. És un dels actes més multitudinaris de la festa badalonina, que obre pas al conjunt d’activitats que doten el principal dia de les Festes de Maig: el dia de Sant Anastasi, 11 de maig. Una tradició que, enguany, s’ha vist anul·lada per la crisi del coronavirus a la ciutat. Tot i això, sabem que aquest no és el primer cop: ja al 1944 el Dimoni tampoc es va cremar.

  La Cremada del Dimoni (1940-2019)

  La primera Cremada del Dimoni va ser el dia 11 de maig del 1940. El 1940, l’historiador badaloní Josep Maria Cuyàs i Tolosa i els administradors de la Confraria de Sant Anastasi, creen una nova tradició, que té una excusa històrica que prové de la transcripció del Calaix de Sastre, del baró de Maldà, una mena de diari on es reflecteixen els costums de la vida quotidiana de Badalona i d’altres poblacions. Al llarg d’aquest anys, la Cremada del Dimoni s’ha consolidat com una festa popular multitudinària, que enorgulleix la nostra badalonitat i singularitza la nostra festa.

  Aquí hi trobareu fotografies dels dimonis que s’han cremat a Badalona, o bé en maqueta o bé la figura en construcció tal com va cremar. A peu de fotografia hi ha el nom del dissenyador i l’any que es va cremar.

  Els constructors que al llarg d’aquests anys han donat forma al disseny del dimoni han estat: Francesc de Paula Giró (1940 a 1948), Domènec Giró (1949 a 1989), Emili Bultó (1990 a 1993), Tero Guzmán (1994 a 2005) i Ramon de los Heros (a partir del 2006).

  Tot i això, els badalonins i badalonines han inundat les xarxes socials amb imatges de les Festes de Maig confinades. El badaloní Pol Asensio, per la seva part, ha creat una il·lustració per plasmar-les on es representa la cultura popular de la ciutat.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí