Nova polèmica al Turó de l’Enric: una empresa funerària vol construir-hi un tanatori

  0
  45
  tanatori.jpg

  25/01/2018 – Les cates que van començar fa un parell de setmanes han destapat el suposat interès d'una empresa de serveis funeraris, i han revifat la defensa veïnal del terreny.

  El Turó de l'Enric, l'espai verd situat a l'avinguda Carlemany de la Morera, a la part més alta del torrent que separa el barri de Bufalà, torna a ser centre de mirades. Recordem que, fa un parell de setmanes, unes maquines excavadores van començar a fer unes cates de terres, sol·licitades a l'Ajuntament. Uns treballs que ja van suscitar oposició veïnal i que van ser frenats. I que han destapat el suposat interès d'una empresa de serveis funeraris en construir-hi un tanatori.

   

  Els terrenys on Badalona Capaç volia projectar el seu centre ocupacional, en un conveni amb Mercadona, són de titularitat privada i tenen qualificació d'equipament sociosanitari. Mémora, una de les companyies més destacades del sector funerari, és l'actor responsable d'encarregar aquestes cates per comprovar l'estat del sòl. Des de Mémora han declinat fer declaracions, ja que, diuen, es troben “en converses amb l'Ajuntament”.

   

  Fonts municipals apunten a que l'interès de Mémora es remunta a mesos enrere, tot i que no hagi estat desvelat fins ara. Fa uns dies, després dels primers treballs que van encendre les alarmes, el regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, es va reunir amb ells. El departament no ha rebut encara cap petició de llicència, quelcom que posaria el govern entre l'espasa i la pared, ja que un hipotètic projecte no necessitaria cap aprovació per part del Consistori o el Ple.

   

  Fonts del govern coincideixen en que s'han d'esgotar les vies per arribar a un acord amb el privat, respectant els seus drets, i intentar protegir ambientalment el Turó de l'Enric, tal i com recomanava un informe de l'Àrea Metropolitana de Barcelona sobre aquesta zona i el Torren de la Font.

   

  Un grup de veïns i regidors impedeix l'entrada de màquines

   

  Aquest dimecres, les maquines han intentat tornar a accedir a l'entorn natural i s'han trobat amb l'oposició d'una vintena de membres de la plataforma Salvem el Turó de l'Enric, a més de regidors i membres de Guanyem Badalona, ERC i d'ICV-EUiA. La Guàrdia Urbana també hi ha estat present i ha aixecat acta de la situació.

   

  Un gest que el Partit Popular ha criticat i ha titllat de “comèdia i hipocresia”, ja que es tracta d'una protesta, diu, a la qual se sumen després d'haver concedit els permisos d'obra menor per dur a terme un estudi del terreny. També el PSC ha criticat el moviment a través de les xarxes socials.