La Taxa Metropolitana de Tractament de Residus gravarà a qui menys recicli

  0

  La taxa es calcula depenen dels residus que genera cada municipi

  L’Àrea Metropolitana de Barcelona ges- tiona el servei de tractament de residus a comerços i domicilis dels municipis que conformen aquest organisme supramunicipal. Cada habitant de Badalona genera més de 414 quilos de residus en un any, una quantitat lleugerament per sota dels 420 quilos de la mitjana del territori me- tropolità barceloní. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol potenciar la recollida selectiva i per això redueix l’import de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) que paguen els veïns

  als municipis que més reciclen. Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, detalla que “el tractament de residus requereix una estructura molt complexa per poder gestionar les deixalles i obtenir-ne recursos a través del reciclatge. Si els habitants d’un municipi generen pocs residus i els separen bé, l’AMB ha d’invertir menys recursos en el tractament i la taxa pot ser menor. Aquesta maquinària permet donar el millor tractament possible al gairebé milió i mig de tones de residus que es produeixen anualment a l’AMB; convertint així la matèria orgànica en energia i fertilitzant, o reciclant determinats materials com els residus de metall, plàstic, paper, cartró i vidre.

  Els consumidors paguen la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, o TMTR, mitjançant un tram que s’incorpora a la factura de l’aigua i que encara és desconegut per gran part de la població. Els imports que paguen els contribuents varien en funció de l’índex de recollida selectiva de cada municipi. Com més alt sigui aquest percentatge, menys paga la ciutadania del municipi en qüestió en concepte de TMTR. Els municipis que tenen millors nivells de recollida selectiva poden arribar a pagar entre 20 i 30 euros anuals per llar mentre que els que tenen pitjors nivells superen els 60 euros per llar. En el cas de Badalona, la taxa està al voltant dels 53 euros l’any per habitatge, un 1 euro menys de la mitjana a la metròpolis.

  Actualment, la mitjana a l’àrea metropolitana se situa en el 34%, i de cara al 2020 la Unió Europea exigeix arribar a la xifra del 50% de reciclatge sobre el total de residus generats. La taxa la paguen tant els domicilis particulars com les activitats econòmiques situades

  en zones industrials o locals comercials, tot i que aplicant barems de càlcul diferents. Pel que fa al consum particular (és a dir, el que fem tots diàriament a casa) l’import es calcula en funció del consum mitjà d’aigua l’any anterior. En el cas de les activitats econòmiques s’estableixen diferents categories i tarifes en funció del tipus i quantitat de residus produïts.

  S’ha optat per aquesta forma de càlcul perquè s’entén que a més persones vivint en un mateix domicili, més gran és la despesa d’aigua i, en conseqüència, més residus es generen en aquesta casa. L’import es calcula en funció de l’aigua que consumim: a més persones vivint en una casa, major despesa d’aquest recurs i, per tant, més residus generats. La TMTR es paga de forma fraccionada, és a dir, la quantia anual queda repartida en diversos terminis, segons la periodicitat de les factures de l’empresa que et subministra l’aigua.

  Des del passat mes de maig i fins a finals d’any, les companyies que abasteixen d’aigua els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona milloraran la visibilitat a la factura de la TMTR per tal que la ciutadania entengui clarament que paga pel tractament dels residus que generen.

  1.200.000 domicilis paguen la TMTR

  1,4 milions residus generats a la metròpolis en un any

  50% objectiu de reciclatge de la UE per al 2020

  34% taxa mitjana de recollida selectiva a l’Àrea de Barcelona

  Com es pot reduir la TMTR?

  Un ciutadà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona pot considerar que té poca capacitat d’incidir en el cost de la TMTR. Però hi ha bonificacions ambientals per l’ús de les deixalleries. Per beneficiar-se’n cal demanar un carnet de deixalleries presentant un rebut recent de l’aigua. A partir d’aleshores, cada cop que utilitzi una deixalleria el ciutadà rebrà una bonificació sobre l’anualitat de la taxa de l’any següent. Com més ús, més descompte. Així, usa la deixalleria més de 15 vegades pot arribar a acumular un descompte del 14%. En definitiva: qui separa i recicla més, paga menys.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí