Peix amb accent badaloní

  0
  llotja ok.JPG

  10/10/2014 – Cada dia, els pescadors de la Confraria de Badalona surten a fer la jornada amb les seves xarxes i venen les captures mitjançant una subhasta al migdia; les ventes han augmentat gràcies a l’entrada de Mercadona.

  Com arriba una peça de peix al mercat o la peixateria, i d’allà al nostre plat? A Badalona, en algunes ocasions i certs establiments, podem comprar el peix banyat per les mateixes aigües que gaudim a l’estiu; les que veiem mentre passegem pel passeig Marítim o el Pont del Petroli. Cada matí, cap a les sis, un grup d’entre sis i 10 barques, depenent del dia, surten des del port a fer la jornada amb les seves xarxes. Es tracta de la Confraria de Pescadors de Badalona, que a finals del 2010 va tornar ‘a casa’ des dels enclavaments portuaris de Barcelona, Mataró o Arenys i va establir la seva base a les instal·lacions badalonines.

   

  Unes hores més tard, els pescadors tornen a port i transporten les captures a la llotja, on venen al moment allò que han aconseguit enxampar. A Badalona se celebra una sola subhasta diària, a les 12 del migdia, a la que venen entre uns 5 i 10 compradors: peixateries particulars, parades de mercats municipals i alguna cadena de supermercat que reparteix entre els establiments de la ciutat. Durant el procés de subhasta, el preu de cada capsa de peix va a la baixa fins que algú s’interessa pel producte en qüestió; no obstant, si el pescador considera que el valor disminueix massa, es reserva el dret de retirar la mercaderia i poder portar-la a la subhasta de la tarda d’algun altre port proper (generalment Barcelona i Arenys), encara que aquesta operació no acostuma a ser beneficiosa.

   

  A Badalona, l’ofici de la pesca artesanal va ‘a la deriva’ des de fa anys. Abans la ciutat comptava amb desenes d’embarcacions i són poques les que miren de sobreviure encara. Molt d’esforç i no sempre el profit proporcional, ja que es tracta d’un ofici que depèn de condicions molt variables com la climatologia o els problemes medioambientals –una qüestió que, a Badalona, mereix un reportatge a part-. Això fa canviar molt els diners que un pescador pot aconseguir d’un dia o una setmana a una altra. En termes generals, a la llotja es facturen entre 1.000 i 1.200 euros diaris. Des de fa uns mesos, però, el nivell de vendes ha augmentat i els pescadors es mostren satisfets. De fet, a aquestes alçades d’any, ja han aconseguit igualar la quantitat de vendes de tot el 2013.

   

  Mercadona, un impuls per a la llotja

   

  La millora de la salut de la llotja no ha estat pas casual. Des del mes de juliol, la cadena de supermercats Mercadona participa de les subhastes i adquireix mercaderia local per distribuir entre les seves cinc botigues de la ciutat. La companyia ha afegit Badalona a la llista de llotges catalanes a les quals compra peix per tal de nodrir els seus establiments de producte fresc i de proximitat, directament de la llotja al súper, i ho ha fet amb el consentiment dels pescadors locals. De fet, la persona encarregada de dur a terme la licitació per a Mercadona a peu de subhasta és un noi que coneix des de fa anys el funcionament de la llotja badalonina. L’entrada de la firma no ha estat pas agressiva, com algú podria arribar a pensar degut a la seva potència econòmica. Tant pescadors com els representants de Mercadona asseguren que la compra es fa en igualtat de condicions per tal de deixar a la resta de clients, “els de tota la vida”, les mateixes oportunitats i evitar que marxin.

   

  Des de la Confraria expliquen que l’arribada de Mercadona, en ser un ‘competidor’ més dins la subhasta, ha donat aire als pescadors. Tot i així, afirmen que tenien clar des del primer moment que la convivència havia de basar-se en el bon ambient i bon tracte entre tots. “L’important per nosaltres és facilitar que es compri tot el peix que arriba a la llotja. Ens comportem com un comprador més; no tenim condicions especials”, explica la Responsable de Compra de peix de llotja a Catalunya, Laura Montero. Aquesta filosofia de compra, constaten els pescadors, s’ha traduït en un nivell pràcticament total de vendes: “Abans sobraven capses de peix; ara se les emporten ells”, afirma un pescador. En aquests tres mesos, subratlla Mercadona, han comprat i venut a Badalona uns 6.000 quilos de peix, i “amb molt bona acollida per part de la clientela”.