Programa innovador de cribatge contra la Sida a l’Hospital Municipal

  0

  El Servei d’Urgències de l’Hospital Municipal de Badalona s’ha adherit aquest mes de maig a Urgències-VIHgila, un programa pilot de detecció de pacients infectats pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Es tracta d’una iniciativa multicèntrica liderada per la Societat Catalana d’Urgències i Emergències amb l’objectiu de disminuir la transmissió del VIH mitjançant la detecció, als serveis d’urgències dels hospitals, de persones que n’estan infectades i ho desconeixen. 

  El programa consisteix a fer un cribratge de persones que s’adrecen a urgències amb situacions de salut que poden ser compatibles amb una certa disminució de la immunitat, com per exemple síndrome mononucleòsica o infeccions de transmissió sexual o per herpes zòster. En concret, es demana al pacient el seu consentiment per practicar una serologia que permeti detectar si és portador del VIH. En 48 hores sabrà si el resultat és positiu i, en cas de ser-ho, se li programarà directament una cita a una consulta especialitzada de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

  A més de disminuir la transmissió del virus, altres objectius del programa són fomentar la participació activa dels serveis d’urgències en el diagnòstic de la infecció per VIH i millorar la formació en el tema dels professionals mèdics i d’infermeria d’aquests serveis.

  4.000 nous casos diagnosticats cada any 

  Urgències VIHgila va arrencar l’any passat a 10 hospitals catalans, als quals enguany se n’estan sumant d’altres, com l’Hospital Municipal de Badalona. Segons recull la web del programa, a l’Estat espanyol 146.500 persones viuen amb VIH i es diagnostiquen al voltant d’uns 4.000 casos nous cada any. Urgències-VIHgila assenyala que hi ha unes 20.000 persones infectades que no saben que ho estan i el  diagnòstic és tardà en el 48% dels casos.  

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí