Què cal tenir en compte per triar escola o institut?

  0
  55

  Triar escola per al vostre fill o filla no és una decisió fàcil, perquè cal tenir en compte algunes qüestions per prendre la millor decisió per al seu futur. A l’escola passarà gran part de la seva infantesa i cal que s’hi senti bé. Abans de començar el procés de preinscripció i matrícula és el moment de pensar i decidir quina escola triar. Per prendre una decisió, cal recollir informació dels centres educatius que us interessin, sense descartar aquells que inicialment no havíeu previst i tenint en compte els aspectes següents:

  • El projecte educatiu. És important saber com treballen, en quina metodologia es basen, com és la carta de compromís educatiu, com fan els agrupaments d’alumnes, com treballen les competències bàsiques, quin paper té l’infant en l’aprenentatge, l’enfocament coeducatiu i intercultural del projecte, les sortides, si posen deures o no, etc. Heu de valorar si la manera de treballar del centre encaixa amb el tarannà de la vostra família.

  • Com és l’alumne. Segons la manera de ser i interessos, el vostre fill/a tindrà unes necessitats o altres. Per tant, valoreu si li agraden activitats tranquil·les o necessita moviment; si li agrada l’experimentació, la manipulació, les noves tecnologies, els idiomes, els projectes… En definitiva, quina escola l’ajudarà més a desenvolupar al màxim les seves capacitats.

  • Les instal·lacions. Mireu si l’escola té espais oberts, amb llum natural i bona ventilació; espais generadors de coneixement, que potenciïn l’aprenentatge de l’alumnat, o espais polivalents, accessibles, comunitaris o agradables.

  • Escola i famílies. Demaneu com es fan les reunions i entrevistes amb les famílies, quina és la participació de les famílies en les decisions de l’escola, com és la comunicació amb la tutora o el tutor, o si fan servir agenda, si usen aplicacions informàtiques per comunicar-se, etc.

  • Proximitat del centre. Cal que tingueu en compte aquest aspecte per a l’organització familiar i la conciliació personal i laboral. Estudis recents apunten que els alumnes que arriben a l’escola caminant estan en una condició de privilegi respecte dels que arriben en cotxe amb els pares. L’alumnat que arriba caminant té un nivell d’atenció significativament més alt.

  • Serveis i entorn. Valorar si hi ha acollida matinal, menjador, activitats extraescolars, els projectes amb altres centres del municipi i els projectes comunitaris amb el barri i l’entorn.

   Errors que no es poden cometre…

   Sembla lògic, però cal recordar-ho sempre. Des del sector de la docència es recorda activament omplir el full de preinscripció amb diversos centres educatius com a primera, segona, tercera i inclús quarta opció. Si les famílies, després d’acudir a les portes obertes, només fan la preinscripció a un centre, li estaran restant opcions al seu fill/a, ja que pot passar que no hi hagi places vacants suficients en aquella escola. També és molt important ser valent i decidir canviar de centre si, ja amb el curs començat, aquella escola i institut no respon a les expectatives. El centre educatiu ha de generar un sentiment de confiança plena en alumne i família. Per últim, en el cas d’aquelles famílies que estiguin buscant centre escolar per un infant de P3, mai es pot perdre de vista que l’etapa educativa té una llarga durada: no és només l’etapa d’infantil. És normal que t’interessis per saber els màxims detalls del curs inicial, però no perdis de vista tota l’etapa educativa i el projecte que se’n deriva.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí