Reportatge l Badalona vol ajornar tres anys l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions

  0
  81

  El ministeri de Transports alerta que retirarà les subvencions europees si no s’aplica la ZBE

   

  L’Ajuntament de Badalona pretén aprovar una moratòria de tres anys, fins a l’1 de gener del 2027, en l’aplicació de les restriccions de vehicles a les Zones de Baixes Emissions. Ho va anunciar aquest dilluns l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, assegurant que “Badalona no sancionarà als més 40.000 veïns que no es poden canviar de vehicle”. Segons explica l’alcalde, els principals motius per tirar endavant la mesura és l’actual situació de crisi econòmica, l’increment dels preus de la cistella de la compra i que els veïns de Badalona hagin de fer front de manera immediata a la despesa de compra un vehicle.

  L’endemà, dimarts 19, la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, criticava la decisió a través de Twitter, assegurant que “l’alcalde popular celebra la setmana de la mobilitat europea reconeixent que no pensa fer res pel transport públic a la seva ciutat, ni per la mobilitat no motoritzada”. En declaracions a TV3, Ribera ja va avançar que “és probable que haguem de reclamar els dos milions que vam donar”.

  El govern municipal té el compromís de fer la instal·lació de càmeres per posar en marxa la ZBE

  El mateix ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha enviat una carta advertint per carta a prop de 200 ajuntaments que si no posen en marxa les Zones de Baixes Emissions (ZBE), el govern central els retirarà els fons europeus destinats a impulsar la mobilitat sostenible.

  Albiol explica que l’aplicació “aquest ajornament el fem pensant en tots els veïns de Badalona que resultarien castigats amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions i que no poden canviar-se el cotxe”. Des del Partit Popular (PP) Albiol reconsidera la via unilateral i demana parlar de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) amb el Ministeri de Transició Ecològica.

  L’alcalde ha enviat una carta a la ministra demanant una reunió urgent per negociar

  Reunió amb la ministra Teresa Ribera

  Encara que en un primer moment l’alcalde va assegurar que la moratòria s’aprovaria en un ple en aquest mes de setembre, després va rectificar. L’Ajuntament de Badalona ha enviat una carta a la ministra de Transició Ecològica i Reto Demogràfic, Teresa Ribera, sol·licitant una reunió sobre la moratòria de la ZBE. En resposta al Diari de Badalona, Albiol no ha volgut detallar les mesures concretes que vol proposar a la ministra. Tot i això, el líder popular ha marcat com a línia vermella que les mesures “no castiguin als veïns de Badalona que no tenen diners per comprar-se un cotxe”. El govern esperarà la resposta
  del ministeri abans de portar la proposta al Ple i la previsió és aprovar-la, com a tard, a l’octubre.

  L’oposició posa en dubte Albiol

  El líder d’Esquerra Republicana de Badalona, Alex Montornès, explica que la “moratòria afecta qualsevol vehicle que circuli per Badalona, sigui badaloní o no”. Montornès explica que qui treballi a ciutats que apliquen la ZBE, s’haurà de canviar el cotxe “per molta moratòria que faci Albiol” i pronostica que Badalona podria ser el pàrquing del Maresme.
  La presidenta del Grup Municipal de Badalona en Comú Podem, Aïda Llauradó, també es va posicionar en contra de la mesura. Llauradó va lamentar que el govern popular no hagi fet cap altra proposta i denuncia el “negacionisme climàtic” d’Albiol està.

  Montornès (ERC): “Els badalonins que treballin a ciutats que apliquen la ZBE, s’hauran de canviar el cotxe”

  Una de les veus autoritzades que també ha posat en dubte la viabilitat de la moratòria de tres anys és l’exdirectora de qualitat ambiental i mobilitat, Mercè Rius. En declaracions a Badalona Comunicació, Rius va explicar que si Badalona es desmarca, podria ser perjudicial per a tot l’estat, que podria ser multat per la directiva europea.

   

  Què és una Zona Baixes Emissions?
  Una zona de baixes emissions (ZBE) és un entorn urbà delimitat on es restringeix
  l’accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l’etiqueta o distintiu
  ambiental de cada vehicle, i també segons els episodis ambientals que puguin afectar
  o empitjorar les condicions de qualitat de l’aire.

  Projecte Zona Baixes Emissions de Badalona: https://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/ue/fons_europeus/detalls/noticia/20220923_badalona

   

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí