Un estiu lliure del mosquit tigre

    1
    41

    La campanya informativa i preventiva sobre el mosquit tigre que l’Ajuntament de Badalona va llançar abans que comencés l’estiu ha tingut uns bons resultats: només 2 persones han denunciat aquest estiu la picada d’aquest tipus d’insecte. A més, en tots dos casos, els afectats no s’han contagiat a Catalunya.

    Aquesta campanya informativa ha consistit en transmetre dades que previnguessin l’aparició del mosquit i sensibilitzessin a la població, a través del propi web del consistori i de l’app Mosquit Alert.

    Xavier Crego, cap del Servei de Salut Pública a l’Ajuntament de Badalona, ha explicat a aquest Diari l’evolució d’aquesta campanya al llarg del temps. “En un principi, vam començar fa anys amb una campanya molt més intensa perquè era un fet més desconegut”, explica Crego. “Ara la gent ja s’ha acostumat i està més informada, sobretot en el tema de la transmissió d’enfermetats. No obstant això, es continuen maximitzant els efectes d’una picada de mosquit tigre”.

    Per què apareixen?

    Hi ha molts factors ambientals que afavoreixen la presència dels mosquits tigre. A Badalona, a més, hi ha una manca de neteja i de manteniment d’espais que afavoreix l’aparició de zones de risc, “però la gent l’associa només a la bruticia, falta d’higiene o situacions de pobresa”, segons el cap del Servei de Salut Pública.

    En el cas del mosquit tigre el que s’intenta parar és el contagi i la reintroducció de malalties com dengue o el virus del zika a la zona de Catalunya, ja que no és un insecte autòcton. “Quan algú ve d’un viatge amb una picada d’aquest insecte, els mosquits d’aquí, si el piquen, s’emportaran el virus i l’introduiran”.

    Pla de llicències i control de plagues urbanes

    Des de l’Ajuntament de Badalona, en el que es vol treballar és en el Pla de llicències i control de plagues urbanes. Això consistirà en elaborar un pla individual per a cada un dels edificis o instal·lacions municipals que puguin ver-se afectats no només de mosquits tigres, sinò de qualsevol plaga.

    Per això, a l’hora d’actuar s’han de tenir en compte diversos factors, com la infraestructura, la superficie, etc. i s’ha d’analitzar bé el problema abans d’aplicar les actuacions pertinents. “Nosaltres volem reduir l’ús de larvicides. Aquests són, normalment, una solució, reactiva. És a dir, els apliquem quan passa alguna cosa”. L’objectiu, per tant, és treballar i fer millores en la part preventiva.

    1 COMENTARI

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí