Una llevadora del Germans Trias dissenya un cinturó tèrmic que permet alleujar el dolor durant el part

    0
    85

    La llevadora de Germans Trias Laura Tarrats ha dissenyat un cinturó tèrmic que permet alleujar el dolor durant el part i calmar la ciàtica i altres malestars que apareixen a partir del tercer trimestre d’embaràs. El cinturó combina l’aplicació de calor en dos punts del cos: la zona suprapúbica i la lumbar, on les dones senten més les contraccions. D’aquesta manera, el calor, que és un potent vasodilatador, estimula les terminacions sensitives i disminueix la percepció de dolor temporalment durant l’inici del treball de part.

    “La necessitat de dissenyar i crear aquest dispositiu va sorgir del dia a dia. Les llevadores oferim mesures de confort per a per a moments en què encara no es pot posar l’epidural o per a mares que volen un part natural. Una d’aquestes mesures és l’aplicació de calor local”, explica Laura Tarrats. “El repte era mantenir el calor en aquestes zones permetent que la mare mantingués la mobilitat durant el part”, precisa.

    El disseny del cinturó tèrmic, que abraça la cintura de la mare i es manté fixe gràcies al seu tancament amb velcro, permet el lliure moviment de la dona per facilitar el canvi postural durant el part. El calor s’aplica mitjançant dos coixins de llavors que s’escalfen al microones o al forn i que s’introdueixen en les butxaques del cinturó. A més, els coixins disposen d’un aroma suau per afavorir la relaxació de la dona.

    Laura Tarrats ha presentat el cinturó tèrmic al 4rt Congrés Europeu Intrapartum Care, que ha tingut lloc a Torí els dies 14, 15 i 16 de març.

    Un projecte premiat amb la beca Germans Trias Sapiens

    Laura Tarrats va rebre la beca d’intensificació a la recerca Germans Trias Sapiens l’any 2017. Amb el suport de la beca, la llevadora ha pogut realitzar un assaig clínic en què han participat 134 dones, de les quals el 50% eren el grup de control i l’altra meitat van fer servir el cinturó tèrmic. El grup de dones que van fer servir el cinturó durant l’assaig va disminuir el seu nivell de dolor de forma significativa mentre el portaven en comparació amb el grup de mares que no van utilitzar calor durant el mateix període de temps.

    “El grup que va fer servir el cinturó va respondre un qüestionari de satisfacció sobre l’ús del mateix. La valoració va ser molt positiva, les dones van percebre el cinturó com a útil, agradable i pràctic en un 95% dels casos”, explica Laura Tarrats.

    Aquest projecte s’emmarca dins d’una de les línies estratègiques de l’Hospital, la promoció de la innovació i el talent, on hi destaquen diferents programes de beques que incentiven la recerca com el ja consolidat Programa Trias Talents, els ajuts Germans Trias Avança o les pròpies beques Sapiens. És en aquest horitzó que l’Hospital completa aquesta oferta vinculada a la recerca amb una direcció d’Innovació orientada a fomentar tant la innovació com l’emprenedoria entre els més de 3000 professionals del centre.

    L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) va assessorar en el procés de protecció de la tecnologia establint el model d’utilitat. Els resultats obtinguts de l’assaig clínic van permetre que el procés de llicència culminés amb un acord amb l’empresa Kusi Wawa per comercialitzar el cinturó sota el nom de Wawa Mom.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí