Viure a l’àrea metropolitana costa 70 euros mensuals més que l’any passat

    0
    672

    Les persones que viuen a l’àrea metropolitana necessiten gairebé 70 euros mes que l’any passat per fer front a les necessitats bàsiques mensuals. Com cada any des del 2016, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha actualitzat el salari de referència metropolità amb l’objectiu de fer visibles les variacions dels preus dels béns i serveis que componen la cistella de necessitats bàsiques i reflectir, així, com afecta l’evolució de l’economia en els costos de vida de la població. Enguany, el càlcul del salari de referència metropolità ha estat elaborat per les consultores Daleph i Ksnet.

    El salari de referència mitjà a la metròpolis de Barcelona va ser, durant el 2023, de 1.516,73 €/mes. Això suposa que les famílies de l’àrea metropolitana van necessitar un 4,76 % més que l’any 2022 per fer front a les necessitats bàsiques de les llars. Aquell any, el salari de referència metropolità es va situar en 1.447,49 €/mes.

    La pujada en els preus de l’alimentació i les despeses de la llar va provocar que el 2023 calguessin més diners per fer front al cistell de la compra i a les necessitats bàsiques que l’any anterior, amb una pujada del pressupost del 10 % i del 8,1 %, respectivament.

    L’any 2023 fer la compra va ser, de mitjana, 56,38 €/mes més car que l’any 2022, i pagar els subministraments (aigua, llum, gas i telèfon) va costar 19,87 €/mes menys. Amb tot, les despeses associades a l’alimentació i els subministraments van representar el 34 % del salari de referència.

    Per al conjunt de llars metropolitanes, el 2023 les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca es van mantenir com l’any anterior i van suposar el 34 % del total del pressupost de necessitats bàsiques. No obstant això, si a aquesta partida s’hi sumen les despeses de la llar (11 %), l’habitatge s’endú el 45 % del pressupost de necessitats bàsiques.

    Pagar el transport va costar menys. Concretament, s’hi va destinar un 2 % del pressupost de necessitats bàsiques. La rebaixa substancial dels títols de transport públic impulsada pel govern estatal i reforçada per les administracions competents, incloent-hi la gratuïtat de Rodalies, són els principals motius que aquesta partida s’hagi reduït des del 2021.

    Destaca l’augment del pressupost destinat a les despeses extraordinàries, com ara millores a l’interior de l’habitatge o compra d’electrodomèstics, que es va elevar fins a un 18 %, tres punts percentuals més que l’any 2022.

    El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s’ha efectuat per a tres àmbits territorials: el conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, l’àrea metropolitana de Barcelona excloent-ne la capital i, finalment, Barcelona ciutat.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí