L’edifici El Carme obre les seves portes per acollir estudis de la UB

    0
    30
    Edifici El Carme - façana.JPG

    10/04/2013 – Després de ser finalitzat i portar un any tancat, el singular i emblemàtic edifici del centre de Badalona servirà com una seu per a la Universitat de Barcelona durant els propers 10 anys.

    Un any després de la seva finalització, l’edifici El Carme obrirà les seves portes i es posarà en marxa. No acollirà les activitats que es contemplaven des d’un bon principi, sinó que es convertirà en una seu on la Universitat de Barcelona impartirà estudis superiors i d’idiomes.

     

    L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va presentar ahir els acords amb la UB per desenvolupar els usos de l’edifici El Carme com a centre docent universitari, establerts després d’uns cinc mesos de negociació entre ambues institucions. Aquesta sortida, segons el govern local, implica un avantatge doble: d’un costat, fer germinar al centre de la ciutat estudis de caire universitari que poden atraure a moltes persones d’altres municipis, donar a conèixer la ciutat i dinamitzar econòmicament la zona; d’altra banda, trobar una utilitat educativa a un dels edificis més emblemàtics de la ciutat que no s’havia pogut obrir fins ara per falta dels recursos suficients per sufragar el seu manteniment, uns 300.000 euros anuals.

     

    La instal·lació de la Universitat de Barcelona a El Carme significarà la posada en servei d’aquest nou i singular equipament situat al centre de la ciutat. La seva construcció, que va finalitzar el mes de juliol de l’any passat, va suposar una inversió superior als 6 milions d’euros. L’edifici, encara per estrenar, té 3.500 metres quadrats, repartits en una planta subterrània, planta baixa, 4 plantes pis i una planta superior de serveis.

     

    La universitat considera que l’equipament reuneix unes condicions singulars: de nova construcció, on es conjuguen els avenços tecnològics i l’eficiència energètica i ben ubicat amb diversos transports públics propers. L’acord contempla que la Universitat de Barcelona es faci càrrec del manteniment i gestioni l’edifici durant 10 anys, en unes condicions econòmiques sostenibles.

     

    La previsió és que El Carme es posi en marxa com a centre universitari el proper mes de juliol amb una oferta de cursos d’estiu dins del programa ‘Els juliols de la UB’, amb temàtiques relacionades amb la cultura, l’art, el periodisme i l’esport. L’oferta s’anirà completant amb cursos anuals i quadrimestrals d’idiomes (alemany, anglès, italià, francès i japonès); cursos temàtics de reciclatge professional sobre informàtica, mediació i màrqueting, entre altres; cursos temàtics de caire cultural sobre literatura, història i música clàssica; cursos de formació per a les proves d’accés a la universitat i formació per a majors de 55 anys. La voluntat, a més, és ampliar el ventall d’estudis amb graus i postgraus universitaris de diferents matèries. Una d’elles, segons explicava ahir Albiol, podria ser l’Arqueologia, que tindria una estreta relació amb el passat romà de Badalona i podria treure molt de profit de les restes històriques locals.

     

    Una nova oficina de turisme i una sala d'exposicions homologada

     

    No tot l’edifici serà d’ús exclusiu universitari, i és que la planta baixa serà, a partir del juny, la nova seu de l’Oficina de Turisme de Badalona, actualment ubicada a la plaça de la Plana. La planta subterrània també esdevindrà un espai compartit entre la UB i l’Ajuntament: una sala acondicionada i homologada oficialment per acollir exposicions de tota mena.

     

    L’Ajuntament preveu organitzar una jornada de portes obertes al modern edifici el proper 18 de maig, coincidint amb les Festes de Maig.

     

     

    CiU proposa destinar a estudiants badalonins el cànon que la UB pagui per la cessió de l’edifici

     

    El líder de CiU a Badalona, Ferran Falcó, ha valorat positivament la notícia “en la mesura que suposa donar sortida a un edifici que estava buit i que tenia dificultats, pel context econòmic, d’acollir un projecte íntegrament municipal en els propers temps”.

     

    En aquest sentit, Falcó considera que “l’arribada de la Universitat de Barcelona a l’edifici ha de permetre, a més a més, que el conjunt dels estudiants universitaris de la ciutat puguin fer ús d’una part de les instal·lacions”. Per això, el líder de CiU ha anunciat que sol·licitarà a l’Ajuntament que una planta de l’edifici aculli una sala d’estudi oberta a tots els universitaris de la ciutat, independentment del centre on estudiïn.

     

    La segona proposta que CiU vol sol·licitar és que “els ingressos que l’Ajuntament tindrà per la cessió de l’edifici a la UB s’haurien de destinar a un programa de beques anuals per als estudiants de Badalona que obtinguin millors qualificacions a les proves de Selectivitat”.

     

    Falcó ha esclarit que, tot i ser una bona notícia, “la ciutat, i especialment el barri del Centre, no pot renunciar a l’aspiració, ara frustrada per les dificultats financeres de l’Ajuntament, de comptar en un futur a l’edifici de El Carme amb un centre cívic obert a tota la ciutadania”.