Els idiomes, cada cop més presents a les aules

    0
    47

    Les escoles i instituts faciliten cada vegada més la feina

    L’anglès, abans, un coneixement afegit. Ara, un requisit per a entrar en el mercat laboral. Les empreses han crescut i s’han internacionalitzat i això ha suposat que l’anglès s’imposi com l’idioma universal existent dins d’aquesta globalització econòmica. L’any passat, l’empresa Randstad va elaborar un informe que detallava que el 75% de les empreses, a nivell espanyol, creien que els candidats/as no tenien el nivell apte d’anglès, característica molt premiada i valorada a l’hora de desenvolupar una carrera professional.

    Aquest factor ve molt condicionat per la manera en la qual ha evolucionat l’aprenentatge d’altres llengües en la nostra societat. L’existència d’acadèmies d’idiomes és una cosa ja instaurada en el dia a dia de moltes famílies i cada vegada són més els pares que decideixen apuntar als seus fills a acudir a aquests centres unes hores al dia per a practicar un idioma secundari. Adults que, en el seu moment, no tenien aquests mitjans al seu abast. A la ciutat de Badalona existeixen més de 15 acadèmies d’idiomes, totes elles adaptades a les noves tecnologies i que ofereixen un ensenyament personalitzat a cadascun dels seus alumnes. “Normalment, tots volen aprendre anglès, però el francès i
    l’alemany també són demandats”, explica a aquest Diari Àngels Solà, directora de l’Escola
    Oficial d’Idiomes, situada en el barri de Sant Roc. “A més, no només existeix una franja d’edat més jove, sinó que els adults que estan sobre els 30 anys també volen aprendre idiomes. Fins i tot tenim alumnes de 60”. Els adults formen, des de fa uns anys, un nou perfil d’alumne que s’interessa per expandir els seus coneixements i que, sobretot, decideix parlar un altre idioma per a viatjar i poder comunicar-se.

    Àngels Solà, directora de l’EOI al barri de Sant Roc

    Per la seva part, What’s Up! és un altre dels centres d’idiomes que aposta per una atenció personalitzada amb classes Face to Face en les quals no es compten més de 6 persones,
    amb professors natius per a poder treballar millor l’accent. I quina millor manera, per
    altra part, d’aprendre un idioma que visualitzant contingut audiovisual que potencia
    aquesta labor d’aprenentatge. Així pensa el professorat de Lingua Vision, que posa a
    l’abast del seu alumnat una gran quantitat de CDs de pel·lícules selecciones en versió
    original o subtitulades, cançons i, a més, també la lectura de novel·les i narracions
    curtes depenent del nivell de l’alumnat.

    Descens de la demanda
    No obstant això, encara l’existència de nombroses acadèmies d’idiomes a la ciutat, la demanda ja no se situa en les mateixes xifres que fins fa uns anys i això no ha de significar un desinterès per part de la ciutadania a aprendre idiomes. Al llarg dels anys, el treball del professorat de col·legis i instituts, en referència a l’ensenyament de llengües, ha evolucionat fins a situar-se en uns nivells altíssims. “Els nens/as surten molt ben preparats de l’escola. És necessari posar en valor el bon treball dels instituts”, assegura la directora de l’EOI de Badalona.

    Fa ja alguns cursos que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va crear el Grup d’Experimentació per al Plurilingüisme (GEP), que ofereix formació AICLE, això és Aprenentatge integrat de Continguts i Llengües Estrangeres, al professorat de Primària, Secundària i Formació Professional. Aquest mètode suposa impartir continguts curriculars no lingüístics en una llengua estrangera per a facilitar a l’alumne la immersió en l’idioma. Alguns col·legis badalonins ja se sumen a aquesta iniciativa, com és el cas del Badalonès, que sistematitza les activitats AICLE en totes les etapes acadèmiques sense comprometre
    l’assimilació dels continguts. A més, aquest centre educatiu ofereix la possibilitat de cursar un Batxillerat Dual americà.

    L’escola Arrels-Esperança també és un dels centres educatius badalonins compromesos
    amb els idiomes. Tant és així que han organitzat el currículum augmentant les hores d’anglès i en anglès que reben els seus alumnes, més del que marca el que s’estableix. Nombrosos professors natius imparteixen aquestes assignatures, per exemple, música, tecnologia o Educació Física. A més, Arrels ha volgut anar més enllà i ofereix una hora setmanal de xinès mandarí als alumnes de P4 fins a 6è de Primària.

    Nens i adults més preparats

    Per tant, és destacable la labor dels centres educatius en l’ensenyament dels idiomes amb la conseqüència que els nens, des de ben petits, surtin acostumats a parlar més que l’idioma matern. Això garantiria l’èxit en les seves vides més endavant, preparant-los
    per al futur laboral tan competitiu i internacionalitzat actualment. D’altra banda, també el perfil de l’alumne de més de 30 anys en les acadèmies d’anglès és un nou tipus d’estudiant que surt de la seva zona de confort i s’interessa pel bilingüisme d’una manera de la qual fa uns anys no hauria estat possible.

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí