18 regidors del 79 demanen un pacte de progrés per regenerar la política municipal

  0
  regidors 79.jpg

  20/05/2014 – Un total de 18 regidors del primer ajuntament democràtic, entre ells tres exalcaldes, signen un manifest que conté valoracions sobre la situació política actual.

  La política d’antany, la que va guiar Badalona en les seves primeres passes per la democràcia abans d’entrar a la dècada dels 80, torna, 35 anys després, per donar consell a les forces polítiques actuals. Màrius Díaz, alcalde de Badalona del 1979 al 1983, i Maite Arqué, alcaldessa de Badalona entre 1999 i 2008, van presentar el passat dijous a la seu de la FAVB el “Manifest pel retorn de la democràcia municipal”, un document signat per un total de 17 regidors que conté les valoracions sobre la situació política actual d’una majoria d’edils que van integrar el primer ajuntament badaloní de la democràcia recuperada.

   

  Sota el nom de la “Collita del 79”, una vintena de persones que van ser regidors i regidores en el 1979 celebren, des de fa uns mesos i amb motiu del 35 aniversari dels ajuntaments democràtics, trobades periòdiques per analitzar la situació política actual, en termes, per exemple, de desafecció política, participació o estratègia d’aliances. Un total de divuit, finalment, han consensuat el manifest, “fruit de les reflexions personals presentades de manera col.lectiva”. En aquestes trobades també participava Joan Blanch, alcalde de Badalona del 1983 al 1999, i estava previst que liderés, amb Díaz i Arqué, la presentació d’aquesta iniciativa i els propers actes que se’n derivin. “Segur que estarà content i satisfet d’aquest esforç que hem fet tots plegats”, referencien els seus companys.

   

  Les 17 persones que han signat la proposta advoquen, entre d’altres qüestions, un pacte de progrés similar al subscrit l’any 1979 -que en aquells moments va unir el PSUC, PSC i CiU-. Tanmateix, consideren que els col·lectius socials i el teixit associatiu haurien de participar en tot aquest procés, un dels objectius més importants del qual ha de ser recuperar la confiança de la ciutadania.

   

  Signants del manifest

   

  Per part del PSUC: Màrius Díaz, Josep Maria Boada, Alfred Amestoy, Antoni Barberà, Manuel Armentero, Jaume Solà, Joan Soler i Amigó, Pedro Jesús Fernández i Jaume Oliveras; per part del PSC: Joan Blanch, Maite Arqué, Pilar Cantero, Ferran Bello, Desideri León, Enric Flo, Francesc Pérez de Tudela i Cipriano López; i un Pere Sió per part de CiU.