233 dones ateses en el primer any del Centre de naixements de Can Ruti

  0

  Es tracta d’un espai d’atenció al part natural, acompanyat exclusivament per llevadores, similar a un domicili, però ubicat en un hospital d’alt nivell 

  Fa un any que es va posar en marxa el Centre de naixements de l’Hospital Germans Trias, Casa Laietània, un espai d’atenció al part natural similar a un domicili i que ofereix la seguretat d’estar ubicat en un centre hospitalari d’alt nivell. Així, les gestants que volen un part no medicalitzat ho poden fer en un entorn íntim i acollidor, amb la garantia de tenir al costat, si cal i separat només per una porta, un equip de guàrdia d’Obstetrícia i Ginecologia i de Neonatologia i Anestesiologia. La Casa Laietània està ubicada a l’entrada de l’edifici Maternal i és oberta tots els dies de l’any durant les 24 h.

  El balanç preliminar dels primers dotze mesos de funcionament d’aquest espai –el primer d’un centre hospitalari de l’Institut Català de la Salut– és molt satisfactori, com ho demostren alguns dels indicadors, experiències i testimonis recollits i viscuts en aquest temps. De fet, confirmen els resultats publicats en altres països amb més experiència en aquest model d’atenció i acompanyament al part, tot mostrant una reducció de l’intervencionisme obstètric, un manteniment de bons resultats materns i perinatals i una elevada satisfacció per part de les usuàries.

  Parts segurs  

  En els dotze mesos d’activitat del Centre de Naixements s’han atès un total de 233 dones de part i gairebé el 70% dels parts han estat naturals. Al llarg d’aquests mesos la activitat ha anat creixent progressivament, tot aflorant una mitjana actual d’uns 24 parts cada mes. En ells s’observa una alta taxa de parts vaginals (91%), amb una baixa taxa de parts instrumentats (7%) o cesàries (9,4%).

  De fet, només s’ha hagut de practicar episiotomia en el 7% dels parts  (en mares primerenques en el 13%), i trasllat a la sala de parts convencional en una de cada 3 dones (més freqüent en dones primerenques). En línies generals, gràcies a l’experiència i l’acompanyament acumulats, han anat millorant els índexs de baix intervencionisme i reduint els trasllats a la sala de parts convencional. Tot plegat se suma a uns elevats índexs de seguretat matern i neonatal, amb taxes d’ingrés a l’UCI neonatal equiparables a les dones de risc similar ateses a la unitat convencional.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí