Alerta pel robatori de gossos al centre comarcal d’animals

  0
  100
  ok.JPG

  13/09/2014 – El Centre Comarcal d’Atenció Animal, situat a Badalona, ha estat aquest estiu objecte de múltiples robatoris; fins a 12 gossos van ser sostrets entre juny i juliol, el que va obligar a contratar un vigilant nocturn a l’agost.

  El Centre Comarcal d’Atenció d’Animals de Companyia (CCAAC) del Barcelonès Nord ha estat aquest estiu objecte d’una onada de robatoris sense precedents. L’equipament, situat al Parc de la Mediterrània, a la frontera entre Badalona i Montgat, es troba en una zona muntanyenca allunyada dels nuclis urbans pròpiament dits, però mai havia estat assaltada amb la premeditació i reiteració d’aquest estiu: unes set entrades i 12 gossos robats en total des de finals de juny a finals de juliol.

   

  Des del centre expliquen que havien patit algun robatori puntual anteriorment, però de manera molt aïllda. Pràcticament sempre, el perfil de la persona que cometia el furt era el de l’amo del gos, que, després d’abandonar-lo o perdre’l durant uns dies, el recuperava de forma il·legal en comptes de pagar els 100 euros corresponents a l’adopció. Aquest estiu, no obstant, els indicis fan pensar en una mena de lladre diferent.

   

  Els individus accedien després de fer malbé la tanca posterior de la instal·lació i provocaven d’altres destrosses a les portes interiors. La facilitat amb la que procedien ha encès la llum d’alarma en diferents sectors polítics i civils de la ciutat, que demanen mesures de seguretat més efectives. Després dels 12 robatoris i de la pressió social, el Consell Comarcal, ens encarregat de la gestió del centre, va contractar un vigilant per a les nits d’agost. Els incidents van cessar durant tot el mes, però, per a l’Associació Segona Oportunitat Animal (ASOA), la situació torna a ser la mateixa que al juliol. “Portem molt de temps demanant la millora del sistema de seguretat, per exemple, amb una alarma que avisi ràpidament als cossos policials. Seria una mesura dissuasòria, efectiva i més econòmica que un vigilant”, explica el president de l’entitat, Òscar Montoro.

   

  Des del centre expliquen que el tema està sobre la taula i que estan mantenint trobades amb Guàrdia Urbana de Badalona i Mossos d’Esquadra per veure de quina forma es podria incrementar el sistema de seguretat. Cap dels dos cossos tenen responsabilitat directa en la vigilància del centre. A més, degut a la seva localització apartada, les patrulles no poden fer presència de passada com ocorreix a altres punts de la ciutat. No obstant, el regidor de Seguretat, Miguel Jurado, sí afirma haver intensificat el patrullatge, dins dels efectius disponibles, durant l’estiu arran dels robatoris. Mossos, per la seva part, també manté actiu un servei de presència preventiva, així com la comunicació amb el personal del centre. La responsable del CCAAC, Ana Maria Morata, assevera que augmentaran la seguretat “el més aviat possible”.

   

  Un detingut pels robatoris

   

  En millors o pitjors condicions, 10 dels cans han pogut ser recuperats dies després de les entrades. Un d’ells, que va ser posat a la venda a través d’Internet, va ser la pista per arribar fins a un individu que va ser detingut a finals d’agost com a presumpte autor del robatori, encara que posat en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta amb la possibilitat d’ampliar diligències. Tot i aquest cas en particular i que la policia sospesa l’existència d’una xarxa de venda il·legal a Internet, diferents fonts creuen que la venda pot ser l’objectiu d’alguna de les sostraccions, però no el principal.

   

  Baralles de gossos a la ciutat?

   

  Per a ASOA i el centre, el motiu principal dels robatoris de gossos és fer participar els animals en baralles il·legals. La majoria de cans sostrets pertanyen a races de les denominades “potencialment perilloses”; de fet, un d’ells, un Pitbull, ha estat robat fins a tres cops i ha sigut recuperat, com alguns dels altres 9, amb ferides i evidents símptomes d’haver participat d’una baralla.

   

  Des dels cossos de seguretat, però, neguen que hi hagi proves clares per poder afirmar l’existència d’aquests esdeveniments il·legals. El regidor de Seguretat badaloní assegura que “no hi ha denúncies” per baralles, ni els hi consta ni han localitzat cap a la ciutat, si bé admet que s’han trobat alguns animals ferits. “S’ha pogut detenir una persona pels robatoris i estem a sobre d’aquest tema”. Els Mossos, per la seva part, també argumenten que no han observat cap requeriment d’aquest tipus a la zona.

   

  ASOA, no obstant, es mostra convençuda de la celebració de baralles. “Ens han arribat correus de ciutadans que avisen de baralles il·legals a prop de casa seva, la majoria a Sant Roc i La Mina”. Montoro explica que els hi consta que la policia acudeix quan els veïns avisen i que intenten investigar, però mai han trobat res. Les baralles de gossos constitueixen un delicte penal que pot implicar pena de presó i sancions d’entre 3.000 i 60.000 euros, però són molt complicades de trobar i demostrar.

   

   

  El Centre Comarcal d’Atenció d’Animals de Companyia del Barcelonès Nord és una instal·lació gestionada pel Consell Comarcal que acull a gossos i gats que han estat abandonats i/o es troben en un estat de salut delicat. Dóna servei a Santa Coloma i Sant Adrià i la seva plantilla d’unes 6 persones atén a més d’un centenar de mascotes.