Badalona cremarà una dimònia per segon cop a la història de les Festes de Maig

  0
  IMG_1928.JPG

  10/03/2016 – El disseny guanyador, sota el títol de 'La dimonieta rebel', és una titella de fusta que ha trencat els fils i vol reivindicar el paper de la dona.

  Badalona cremarà aquest 2016 una dimònia per segon cop a la història de la tradició de les Festes de Maig. El disseny guanyador del concurs ‘Crema’l tu’, el procés obert per triar la figura protagonista de les festes badalonines, és ‘La dimonieta rebel’, obra de la jove de 20 anys Mariona Brunet. Serà el segon cop, després de l’any 2002, que la figura del Dimoni que cremarà la nit del 10 de maig es construeix en femení, i aquesta ha estat una de les principals motivacions de l’autora, de fet. “Vaig documentar-me sobre el que s’havia fet i vaig veure que la presència de la dona en la Cremada era testimonial”, explica la Mariona, veïna de Premià i estudiant de l’escola de disseny i arts plàstiques la Llotja de Barcelona.

   

  Dibuixada com una marioneta de fusta que ha trencat els fils, la dissenyadora explica que ha volgut reflectir la creixent influència de la dona i dels moviments feministes a la societat actual i el poder per “trencar els lligams” d’allò que oprimeix la figura femenina. “És un símbol de la lluita per un futur millor. Quan cremi, serà un record a totes les dones que han mort al llarg de la història”, apunta Mariona.

   

  El disseny ha estat escollit entre tres finalistes per un jurat de 12 persones del Departament de Cultura. La regidora de Cultura, Laia Sabater, explica que ha agradat “molt que fos diferent a tot el que s’havia fet”, ja que “trenca els esquemes” i des de la perspectiva tècnica és possible. El premi per a Mariona Brunet serà de 1.000 euros en metàl·lic, a més del reconeixement de veure la seva obra plantada a la platja els dies previs a la Cremada i del prestigi d’aquest concurs, explica ella mateixa.

   

  La construcció comença aquesta setmana

  El procés de construcció dóna el tret de sortida ja mateix, ha avançat aquest dimecres el constructor , Ramon de los Heros. El material ja està preparat però, primer, esperen dues setmanes de disseny i de plànols. La fabricació com a tal començarà després de Setmana Santa i s’allargarà un mes. Probablement, ha apuntat el De los Heros, el disseny de les cames haurà de variar lleugerament per poder fer la figura més sostenible. A banda d’això, assegura, és un projecte que es pot dur a terme sense problemes.