Badalona engega l’ordenació i urbanització de l’entorn de la Masia de Ca l’Andal

    0
    Ca l'Andal 2.JPG

    03/04/2017 – Una partida de 200.000 euros es destinarà a aquesta primera fase de rehabilitació de la històrica finca de Bufalà.

    Els entorns de la masia de ca l’Andal, situada al barri de Bufalà, experimentaran una profunda transformació urbanística. Es tracta de la primera fase del projecte de rehabilitació de la masia i els voltants que té com a objectiu condicionar l'edifici, endreçar aquest espai i posar les bases per al futur equipament sociocultural que des de fa anys demanda el veïnat del barri.

     

    Alhora s’actuarà per reordenar l'entorn, tant al passatge Viñas per reobrir-lo al pas de vehicles com a l'avinguda Martí Pujol per donar continuïtat a la vorera, respectant els valors patrimonials existents. La inversió prevista en aquesta primera fase és de prop de 200.000 euros.

     

    Ca l’Andal és de propietat municipal des de l’any 2008 i en el Pla Recupera d’inversions municipals hi ha una partida destinada a la neteja i condicionament tant de l'edifici com dels seus espais exteriors. Concretament, es buidarà l’interior de la masia, encara ocupat pel vell mobiliari i s’analitzarà l’estat de l'embigat de la coberta apuntalant-la allà on calgui per garantir-ne l'estabilitat. També es demoliran les divisions interiors no estructurals mantenint les parets de càrrega originàries. S’habilitarà un sanitari i es dotarà l'edifici d'una instal·lació provisional de llum per garantir unes mínimes condicions d'accés, manteniment i visita.

     

    La voluntat és habilitar un procés participatiu per tal que el veïnat i les entitats del barri formulin les seves propostes pel que fa als usos del futur equipament. Un dels primers acords assolits és la realització d’una visita conjunta a l'interior de la Masia, acompanyats de tècnics del Museu de Badalona i d'Urbanisme de l’Ajuntament per valorar tots els elements de la finca.

     

    La masia de Ca l’Andal, bé cultural d’Interès Local

    Aquesta masia va ser la rectoria de Badalona fins al segle XVIII, per la qual cosa se l’anomenava Casa del Delme, on es recollia aquest impost i altres primícies de l’Església, fins al trasllat a l’actual rectoria a Dalt de la Vila. La superfície construïda de la masia en el cos principal és de 1.200 m2 i en el cos annex de 307 m2. La superfície del solar és de 4.458 m2.