Badalona evoca els bombardejos que van assolar la ciutat durant la Guerra Civil

  0
  48
  bombardejos.jpg

  16/03/2017 – L'historiador Joan Villarroya ha investigat els bombardejos que van afectar Badalona durant la Guerra Civil, amb documentació fotogràfica inclosa.

   

  El Museu de Badalona ha acollit aquest dimecres la presentació del llibre Badalona sota les bombes (1936-1939), del catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya. Expert en la Guerra Civil i amb nombroses publicacions sobre el tema, Villarroya presenta aquest estudi, resultat d’una àmplia investigació i que probablement serà una obra de referència per a la recuperació de la memòria històrica.

   

  Villarroya explica els efectes que va causar la guerra aèria en una ciutat desarmada com Badalona i també crida l’atenció sobre la tasca dels serveis d’informació feixistes. L’autor revisa i amplia alguns materials, com la relació de víctimes, els sistemes de defensa construïts per la Junta Local de Defensa Passiva o el danys soferts per algunes fàbriques i edificis privats a partir dels permisos de reconstrucció sol·licitats durant la postguerra. A més, dedica un capítol als pilots vinculats a Badalona que van servir a l’aviació republicana.

   

  Badalona sota les bombes conté diverses fotografies dels bombardejos, preses per la mateixa aviació italiana que portava a terme els atacs. Igualment, s’hi reprodueixen nombroses imatges i documents de l’època.