Badalona només té degudament acreditats dos establiments per a celíacs

  0
  73

  L’Associació de Celíacs de Catalunya porta un registre de tots els municipis

  La restauració a Catalunya té un ‘deute’ amb els seus clients potencials celíacs: s’ha de posar al dia. Només 323 dels 37.0000 establiments catalans estan degudament acreditats com a aptes per a celíacs a través de l’Associació de Celíacs de Catalunya: menys de l’1% del total. A Badalona, aquesta tendència també és una realitat. Només hi ha un restaurant, la Tagliatella del c/Temple número 9, i un obrador, Ca la Maria, del c/Sant Ignasi de Loiola número 9, integrats dins de la base de dades de l’Associació. Segons ens explica la Mercè Aguilà, veïna de Badalona i mare de l’Emma, una nena de 8 anys celíaca, els bars, restaurants i tot local que ofereixi menjar hauria de demanar una visita a l’Associació de Celíacs de Catalunya per tal de poder formar part de la seva base de dades. “L’Associació visita el restaurant i veu com s’hi cuina. Si se superen els criteris fixats, l’establiment queda automàticament degudament acreditat”, recalca.

  El mapa d’establiments a Badalona. CLICA PER CONSULTAR.

  Una loteria

  Si comparem Badalona amb Barcelona, la nostra ciutat no surt ben parada, ja que a la capital catalana hi ha una oferta de més de 100 establiments acreditats. Un dels problemes principals és que molts restaurants no tenen en compte la contaminació creuada a la cuina, és a dir, el fet d’assegurar que el menjar no conté traces de gluten. Cal destacar que, per un celíac, menjar l’equivalent a un gra d’arròs de gluten ja li malmet l’intestí. Com que a Badalona els establiments no estan degudament acreditats, sortir a dinar o sopar fora de casa es converteix en una ‘loteria’, sobretot per a famílies amb infants. “No només cal que el restaurador et digui que utilitza els productes adients, sinó que la cuina estigui lliure de traces i de contaminació creuada. Per posar un exemple: en una paella on s’ha arrebossat carn hi poden quedar restes de gluten, encara que es netegi. O als estris de fusta que s’utilitzen per cuinar”, exposa Mercè Aguilà.

  El mapa d’establiments a Barcelona. CLICA PER CONSULTAR.

  Sempre amb tàper

  La solució que moltes famílies amb nens petits celíacs adopten si volen dinar fora a Badalona és dur un tàper amb el menjar fet des de casa, per no arriscar-se a ‘sorpreses’ posteriors a l’àpat. “Encara que el restaurador et digui que no hi haurà problema, com a pares has de veure com és la cuina d’on surt el menjar. I no és còmode haver d’estar adoptant aquesta actitud”, manifesta la mare de l’Emma. La seva filla va rebre el diagnòstic als 2 anys i ha estat tractada “de forma excepcional a Can Ruti”. “Des que vivim a Badalona, però, quasi mai ha pogut gaudir d’un restaurant de la seva ciutat”, lamenta la Mercè.

  El diagnòstic

  Diagnosticar un infant com a celíac no és tan senzill, ja que els símptomes es barregen amb altres patologies més comunes. “Se solen fer les defecacions més clares, es deixa de tenir gana i apareix el cansament, però a vegades aquest quadre s’atribueix a un virus”, adverteix Aguilà.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí