Badalona demana fons europeus per rehabilitar 5 equipaments esportius i culturals

    0
    161

    Badalona demana fons europeus per rehabilitar cinc equipaments esportius i culturals des del punt de vista energètic

    L’Ajuntament de Badalona vol trencar la tendència dels darrers anys i treure molt més profit de les convocatòries de fons europeus. El consistori, tal com us avança el Diari de Badalona, està treballant en la redacció de diferents projectes per optar a finançament europeu, en el marc del Pirep, el Programa de Impulso de Rehabilitación de Edificios Públicos. Es tracta d’un programa finançat amb recursos dels fons Next Generation i activat pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. La convocatòria consisteix en presentar propostes de rehabilitació integral d’edificis de titularitat municipal des d’una perspectiva d’eficiència energètica. Això inclou, per exemple, situar plaques solars a les teulades, millorar els aïllaments tèrmics de les façanes, millores dedicades a una millor gestió de l’aigua i dels residus, la protecció del soroll, la climatització o l’enllumenat.

    En aquest tipus de convocatòria, l’Ajuntament pot presentar projectes per a tots els equipaments i culturals possibles, però només cinc opcions opten a ser escollides. El consistori està acabant de perfilar el llistat definitiu. L’avantatge de la convocatòria és que no hi ha un sostre màxim d’inversió: tot depèn de la qualitat del projecte presentat. Aquestes subvencions europees quedaran tancades durant el mes de juny i Badalona, com a ciutat de més de 50.000 habitants, opta a dues línies de finançament. La línia 1 disposa d’un pressupost de 250 milions d’euros i la nostra ciutat podria rebre recursos per rehabilitar dos edificis i/o instal·lacions. Un cop rebuts els diners, les obres haurien d’estar acabades el 30 de setembre del 2024. La línia 2 disposa d’un pressupost de 350 milions d’euros i la nostra ciutat podria rebre recursos per rehabilitar tres edificis i/o instal·lacions. Un cop rebuts els diners, les obres haurien d’estar acabades el 31 de març del 2026.

    2.8 milions concedits

    En les darreres convocatòries de fons europeus Next Generation, Badalonaconfirmada la concessió de 2.8 milions d’euros per a implementar diferents projectes. 2 milions van dirigits a crear la Zona de Baixes Emissions a la ciutat – encara sense data clara d’implementació fins que Barcelona i l’AMB no superin els litigis judicials en curs – i més de 800.000 euros en digitalitzar l’administració local. La suma d’aquests 2.8 milions es divideix en diferents partides. La primera, de 1.080.000 euros, es destinarà a instal·lar un sistema de càmeres de videovigilància amb reconeixement de matrícules i amb capacitat de generar denúncies per infracció a l’interior de la futura zona de baixes emissions de Badalona, al control d’accessos de Francesc Layret i a la zona de vianants del Centre.

    Per altra banda, un total de 542.863 euros es destinaran a construir una nova terminal d’autobusos a l’Hospital Germans Trias i Pujol: l’intercanviador del Campus de Can Ruti. Uns altres 306.374 euros s’utilitzaran per remodelar diversos carrers al voltant de la Rambla Sant Joan i les avingudes de Martí Pujol, Llenguadoc i President Companys, per tal de millorar la mobilitat. Els 830.000 euros restants per arribar als 2.8 concedits pels fons Next Generation són per a projectes de modernització i digitalització de l’administració.

    D’aquesta partida, un total de 628.000 euros finançaran projectes de transformació digital d’atenció ciutadana, amb la implantació de solucions tecnològiques innovadores per a la millora del sistema d’accés als serveis municipals, integrant els diferents canals de comunicació i tenint en compte les persones amb especial vulnerabilitat respecte a la bretxa digital. Així mateix, s’actualitzaran els models de treball en remot i la millora de la dotació de serveis de digitalització a la població a través d’un nou programari de gestió del padró municipal d’habitants. Finalment, també rebrà finançament el projecte de tallafocs i ciberseguretat per a la millora de les xarxes i dels sistemes d’informació propis, amb una millor protecció de la informació tractada i dels serveis digitals prestats.  La resta dels fons rebuts, 201.000 euros, s’han adjudicat al projecte pilot de pàrquing smart basat en la digitalització i dades.

    Badalona, a la cua

    En els darrers anys, cal dir que Badalona no surt ben parada si comparem els recursos que rebran altres grans municipis de l’Àrea Metropolitana o de la resta del territori en concepte de fons europeus. Només per citar alguns exemples, destaca el fet que Sabadell ingressi més de 8 milions dels fons europeus per tirar endavant projectes de transformació digital i sostenible abans no finalitzi el 2024. 

    Terrassa rebrà 8.9 milions, quasi un 70% de l’import demanat per l’Ajuntament en la convocatòria de projectes. Santa Coloma de Gramenet rebrà finançament per a tots els projectes presentats, per valor de 5.4 milions. Municipis metropolitans amb una població molt més baixa que Badalona – Sant Cugat i Sant Boi – també passen per davant de la nostra ciutat, amb 3.6 i 2.4 milions, respectivament. Exemples com el de Manresa (2.3 milions) i Reus (4.7) posen clarament de manifest que Badalona està fent curt i necessita reactivar-se. Pel que fa a les capitals de província, deixant de banda Barcelona, totes superen Badalona. Lleida té confirmats 6.3 milions per implantar la Zona de Baixes Emissions, Tarragona 3 milions d’euros per projectes d’urbanització i transport i Girona 3.1 milions per crear també una Zona de Baixes Emissions.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí