Badalona talla la proliferació de pisos turístics a la façana marítima

  0
  45
  IMG_7071.JPG

  03/10/2014 – El Ple aprova una mesura per prohibir la instal·lació de pisos turístics als barris del Progrés, Gorg i la Mora; l'oposició creu que s'han de delimitar i consensuar millor les zones.

  El Ple municipal ha aprovat aquesta setmana una proposta per actuar contra els pisos turístics que han començat a sorgir sobretot a la zona del passeig Marítim i que ja han causat les primeres queixes de comunitats de propietaris i associacions de veïns. Per aquest motiu, el govern local pretén modificar el PGM de tal manera que s’impedeixi la presència d’habitatges turístics als barris del Progrés, Gorg i la Mora. La intenció és establir una regulació que racionalitzi la implantació d’aquesta mena d’habitatges per preservar la convivència, atès que no hi ha una reglamentació per a aquest tipus d’habitatge. 

   

  L’alcalde Garcia Albiol explicat que, tot i que són un “fenomen incipient” a Badalona, i que els problemes que han provocat fins ara han estat puntuals, “el passeig Marítim de Badalona és un espai que s’està posant de moda, motiu pel qual s’ha apostat per aplicar “una actuació preventiva que talli d’arrel aquest problema i evitar un contagi dels problemes que s’han viscut aquest estiu a la Barceloneta”.  

   

  És tracta d’una qüestió difícil de controlar per part de l’Ajuntament, atès que no es requereix una autorització específica, només complir els requisits i comunicar-ho a l’Administració. De fet, 25 habitatges han intentat regularitzar darrerament la seva situació com a pisos turístics, sis dels quals han estat denegats; els altres 19 ja poden exercir com a tal. En aquest sentit, l’executiu del PP explica que l’aprovació al Ple urgia per tal de suspendre de forma provisional la regularització de més immobles i tallar la seva proliferació. Quant als autoritzats, el govern assegura que es duran a terme inspeccions constants i que ja existeix un “protocol no oficial” amb els veïns i les comunitats per tal que informin si detecten alguna irregularitat. Les sancions per a aquells propietaris que explotin una vivenda a mode d’habitatge turístic oscil·len entre els 3.000 i els 60.000 euros. A dia d’avui, el Consistori ha rebut un parell de requeriments veïnals en aquest sentit que s’estan tramitant. 

   

  La proposta defineix dues zones a la ciutat. La zona A, a la façana marítima, delimitada per l’avinguda de Sant Ignasi de Loiola, el carrer Indústria, i el passeig Marítim fins a la frontera amb Sant Adià, incloent els barris del Progrés, el Gorg i la Mora, a on no s’admetran els habitatges d’ús turístic; i la zona B, corresponent a la resta de la ciutat, que sí podrà acollir pisos d’ús turístic, sempre i quan estiguin inclosos dins d’edificis destinats a tal finalitat.  

   

  L’oposició creu que s’han de delimitar millor les zones

  Els tres grups de l’oposició coincideixen en la necessitat d’atendre les reclamacions veïnals i de regularitzar aquesta situació a la zona del Front Marítim. No obstant, consideren que les delimitacions de les àrees on es pot i on no es pot instal·lar un pis turístic s’han de perfilar millor. Tant CiU com PSC i ICV-EUiA creuen que el fenomen es pot desplaçar a altres zones costeres del Centre i Casagemes, i que la normativa s’ha de consensuar entre tots i amb el teixit veïnal. Des del govern local asseguren que aquesta és la intenció, però que la l’aprovació inicial, a la qual després es poden presentar al·legacions i pot ser modificada, havia de dur-se a Ple el més aviat possible per tal d’evitar l’autorització de més pisos.